Decembarski izbori u Srbiji su u Evropskom parlamentu danas ponovo bili tema rasprave tokom koje su jedni poslanici izneli zabrinutost zbog izbornih neregularnosti, dok drugi tu razmenu mišljenja smatraju pritiskom, posebno na Evropsku službu za spoljne poslove (EEAS).

Razmena mišljenja sa Evropskom komisijom i EEAS o političkoj situaciji u Srbiji posle izbora bila je tačaka na dnevnom redu sednice Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET).

O situaciji u Srbiji posle izbora raspravljalo se i 17. janaura na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta.

I danas su evroposlanici ponovili pozive za sprovođenje nezavisne međunarodne istrage i pozvali države-članice EU da ne prihvate rezultate izbora dok ta istraga ne bude završena.

Direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj Službi za spoljne poslove (EEAS) Marko Makovec je izjavio da se čeka objavljivanje konačnog izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o izborima održanim 17. decembra u Srbiji.

„Srbija se obavezala da sprovede smernice i primeni preporuke ODIHR“, naveo je više puta Makovec, najpre u svom izlaganju a onda i kao odgovor na pitanja evroposlanika.

On je dodao da će podržati sprovođenje nezavisne istrage u Srbiji i da će se savetovati sa stručnjacima o sledećim koracima ukoliko se dokaže da je bilo nepravilnosti.

Šef jedinice za Srbiju i Crnu Goru pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedstvo i pregovore Majkl Miler izjavio je da pažljivo prati proces posle izbora i proteste koji su usledili.

„Protesti koji se u Srbiji dešavaju posle ozbora su po svojoj prirodi mirni, ali je došlo do eskalacije nasilja u jednom od njih. Nasilje je neprihvatljivo, a akcije policije moraju biti uravnotežene“, rekao je on.

Obojica su istakla važnost nastavka dijaloga Srbije i Kosova i normalizaciju njihovih odnosa kao preduslov za uspešne evrointegracije.

„Iako je do napretka u odnosima došlo priznavanjem registarskih tablica, napetost na severu Kosova se ne smanjuje“, rekao je Makovec.

Evroposlanik Majkl Galer je pročitao izjavu izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika u kojoj je ponovio da su nepravilnosti tokom izbora bile organizovana migracija birača i dominantno prisustvo vladajuće stranke u medijima.

Bilčik kao prioritetne akcije navodi sprovođenje istrage izbora, institucionalne reforme, obezbeđivanje slobodnog govora u „nikad polarizovanijem društvu“ i sprovođenje smernica ODIHR.

Francuski političar Žan-Lin Lakapele je sa druge strane izjavio da je to što je rasprava u EP pre konačnog izveštaja ODIHR-a, dokazuje da se optužbe o izbornoj krađi „baziraju na ideologiji, a ne na činjenicama“.

„To dokazuje i činjenica da EU ćuti na uznemirenje koje dolazi s Kosova. To što Kosovo potencira evro kao jedinu valutu, dokazuje njegovu volju da izazovu nemire. EU ne treba da podržava destabilizaciju regiona“, kazao je Lakapele.

Hrvatski evroposlanik Tonino Picula, iz kluba Socijalista i Demokrata kazao je da su izbori u Srbiji „samo način da se potvrdi autokratija“, a evroposlanica Željana Zovko je rekla da se nada da će izveštaj ODIHR uključiti i činjenicu da su u Srbiji ugrožena prava hrvatske manjine.

Mađarski evroposlanik Andor Deli je rekao da je greška što na raspravu nije pozvana srpska strana koja se, kako navodi, izjasnila da želi da sarađuje i da je spremna na dijalog.

„Još me više iznenađuje to što se razmena mišljenja smatra potrebnom posle plenarne rasprave prošle nedelje o istoj temi. Neki govori su tada bili slični. Bojim se da je pravi razlog to što je to još jedan način da se vrši pritisak na Evropsku komisiju i Službu za spoljne poslove istih klubova zastupnika koji su organizovali tu plenarnu raspravu“, rekao je on.

Post Views: 31

Originalni tekst