Yanfeng po prvi put u Evropi predstavlja koncept enterijera za električna vozila „Electric Vehicle Interior“ (EVI). Vizija: unutrašnjost vozila koja omogućava jedinstven doživljaj raskošne prostranosti, pri čemu upravljački deo vozila pruža puno mesta za udobno sedenje i opuštenu vožnju. Naši dizajneri su uklonili tradicionalnu instrument tablu, a sve važne funkcije integrisali u inovativnom sedišnom modulu Smart Cabin. On obuhvata inteligentne komandne površine za upravljanje vozilom, aktivni naslon za glavu sa audio funkcijama, napredne sigurnosne sisteme, klima uređaj koji je integrisan u sedište kao i praktične opcije za odlaganje stvari i punjenje akumulatora.

Uvođenjem koncepta EVI kompanija reaguje na promenjene potrebe i očekivanja korisnika električnih vozila i ukazuje na nove mogućnosti dizajniranja enterijera u budućnosti.

„Obimne studije našeg istraživačkog tima pokazale su da korisnici pre svega žele intuitivniju tehnologiju koja vožnju čini zabavnijom i prijatnijom. Oni takođe žele više prostora, što se značajno razlikuje od vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem“, objašnjava Patrik Nebout, Chief Technology Officer kompanije Yanfeng, objašnjavajući porive za razvoj koncepta.

Sistem upravljanja steer-by-wire podržava različite režime vožnje
Modul „Smart Cabin Seat” je sastavni deo koncepta EVI.
On kombinuje dva prednja sedišta, integrisanu centralnu konzolu, sistem upravljanja steer-by-wire, HMI elemente, displeje, sigurnosne pojaseve i vazdušne jastuke kao i udoban HVAC sistem mikroklime. Sistem upravljanja steer-by-wire ima ugrađen displej koji se za interakcije tokom autonomne vožnje može sklopiti i postaviti u radni položaj za funkcije upravljanja vozilom u zavisnosti od željenog režima vožnje. Budući da je prikazni HMI interfejs u potpunosti integrisan u izvlačivu upravljačku polugu sistema steer-by-wire, veliki ekran u prednjem delu kabine više ne zahteva interakciju dodirom.

Prvi rezultati istraživanja s korisnicima koji testiraju primenljivost EVI prototipa pokazuju visok nivo prihvatanja novog koncepta. Učesnici istraživanja su posebno hvalili raskošan osećaj prostora i inovativan unutrašnji raspored – iako zapravo nisu promenjeni ni veličina niti oblik karoserije tradicionalne arhitekture SUV vozila.

Jednostavna ugradnja za proizvođače vozila
„Pored poboljšanog osećaja pri vožnji, EVI takođe nudi prednosti za proizvođače vozila. Integracija svih bitnih komponenata u modul „Smart Cabin Seat“ pojednostavljuje i ubrzava postupak montaže uz istovremeno smanjenje troškova“, dodaje Patrik Nebout. To je direktni rezultat interdisciplinarnih kompetencija kompanije Yanfeng, koje kombinuju znanje i iskustvo u svim kategorijama proizvoda: elektronika, sigurnosni sistemi, sedišta i enterijer.

Pored toga, EVI daje doprinos održivosti. Izostavljanjem tradicionalne instrument table ukupna težina vozila je smanjena za oko 11 kg, što doprinosi poboljšanoj energetskoj efikasnosti, povećanom dometu i nižoj emisiji CO2. Primena održivih materijala i postupaka kao što je hibridno kompresiono oblikovanje (Compression Hybrid Molding, CHyM) sa prirodnim vlaknima naglašava posvećenost kompanije Yanfeng ciljevima održivosti. Modularni pristup takođe pojednostavljuje demontažu na kraju radnog veka vozila i time dodatno podržava cirkularnu ekonomiju.

Konceptom EVI kompanija Yanfeng naglašava svoju poziciju inovativnog razvojnog aktera savremene opreme za enterijer vozila kojom se podstiče elektromobilnost.

Post Views: 3

Originalni tekst