Evropska komisija: Digitalne potvrde i za građane Zapadnog Balkana

Evropska unija (EU) planira da od juna počne sa primenom digitalnih potvrda, a otvorena je mogućnost da i građani trećih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan budu snabdevani sa ovim dokumentom prilikom putovanja.

Evropska komisija / Foto: Pixabay
Evropska komisija / Foto: Pixabay

Portparol Evropske komisije (EK) Kristijan Vigand je međutim naglasio da su i dalje zabranjena neesencijalna putovanja građana trećih zemlaja u EU, prenosi Radio slobodna Evropa.

"Oni koji mogu trenutno da putuju moći će i da dobiju zelenu digitalnu potvrdu tako što će je zatražiti od zemlje članice u koju putuju, dostavljajući dokaze o vakcinaciji. Zemlje članice moraju da procene dokaz i izdaju digitalnu potvrdu", izjavio je Vigand.

Inače, digitalne potvrde koju uvodi EU će sadržati informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili prisustvu antitela.

Međutim, u Evropskoj komisiji tvrde da će uskoro postojati i opcija kojom će građanima trećih zemlja moći da se priznaju potvrde o vakcinaciji koje izdaje njihova država, ali da je za to potrebno da dođe do usklađaivanja sistema izdavanja ovih dokumenata sa evropskim zahtevima.

"Time će se praktično potvrde trećih zemlja priznavati u EU na isti način kao i digitalne zelene potvrde koje izdaje EU", naveo je Vigand.

On je objasnio da će se s ciljem izbegavanja restrikcija putovanja, unutar EU izdavaiti digitalne potvrde koje se odnose na vakcine priznate od strane Evropske agncije za lekove, a da je na zemljama članicama da individualno odluče da li će prihvatiti i vakcine drugih proizvođača.

Inače, Grčka je saopštila da će priznati potvrde o vakcinisanju svim vakcinama, uključujući i kinesku i rusku, iako one nisu odobrene na nivou Evropske unije.

Izvor: Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article