Evropska agencija za lekove odobrila vakcinu AstraZeneka

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je danas upotrebu u EU vakcine farmaceutske firme AstraZeneka i univerziteta Oksford protiv kovida-19, za sve osobe stare 18 godina i više, navodeći da je vakcina jednako prikladna i za starije osobe.

Vakcina protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford, Foto: Gareth Fuller/Pool via AP
Vakcina protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford, Foto: Gareth Fuller/Pool via AP

"EMA preporučuje izdavanje dozvole za uslovno stavljanje na tržište vakcine AstraZeneke protiv Kovida-19. za osobe od 18 godina na dalje", navodi se u saopštenju evropskog regulatornog tela sa sedištem u Amsterdamu, prenosi Frans pres.

U Nemačkoj je izražena zabrinutost ove nedelje da ove vakcine nisu efikasne za starije osobe, pošto nije urađeno dovoljno proba na tom segmentu stanovništva.

EU uvela kontrolu izvoza anti-kovid vakcina

Kontrola izvoza van EU anti-kovid vakcina proizvedenih u Uniji i sprečavanje izlaska doza namenjenih Evropljanima, predviđena je mehanizmom koji je danas uvela Evropska komisija.
EK je pod pritiskom zbog najave kašnjenja isporuka vakcina farmaceutske firme AstraZeneka, danas donela propis prema kojem vakcine podležu "dozvoli za izvoz" koju izdaju zemlje-članice EU.
Evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis je novinarima rekao da je cilj je da se dobiju tačne informacije o proizvodnji vakcina i da se zna gde proizvođačke firme nameravaju da ih pošalju.

"Još nema dovoljno rezultata za starije učesnike (preko 55 godina) da se dobije podatak o tome koliko dobro vakcina deluje u ovoj grupi", navelo je evropsko regulatorno telo, dodajući da se očekuje da će vakcina obezbediti zaštitu pošto se vidi imuni odgovor u toj starosnoj grupi i na osnovu iskustva sa drugim vakcinama.

"EMA naučni stručnjaci smatraju da vakcina može da se koristi za starije ljude", navodi se u saopštenju, prenosi AP.

EU je na meti kritika da ne vakciniše svoje stanovništvo dovoljno brzo. Ovo je treća vakcina koju je evropsko regulatorno telo odobrilo posle vakcine Fajzer/BioNTek, i Moderne.

Ovo još treba da odobri Evropska komisija, proces koji je išao brzo sa drugim vakcinama.

EU je u sporu sa AstraZenekom oko isporuka vakcina, pošto je kompanija navela da zbog problema u jednom pogonu u Belgiji ne može da isporuči dogovorene doze u dato vreme.

Danas je objavila ugovor sa tom kompanijom da bi je, kako je navedeno, podsetila na svoje obaveze.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article