Evropska agencija za lekove: Nema novih neželjenih efakata Fajzerove vakcine

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da nisu otkriveni novi neželjeni efekti vakcine protiv koronavirusa koju su razvili Biontek i Fajzer u svom prvom izveštaju o vakcinama protiv kovida-19.

Vakcina Fajzer/Biontek  Foto: Srđan Ilić
Vakcina Fajzer/Biontek Foto: Srđan Ilić

U saopštenju se navodi da je stručni odbor EMA ocenio izveštaje o osobama koje su umrle posle vakcinacije i rekao da njihov pregled "ne sugeriše bezbednosnu zabrinutost".

Ranije ovog meseca, norveški zvaničnici su izmenili preporuke o vakcinaciji navodeći da lekari treba da procene indivudalno slabe i teško bolesne starije ljude i odluče da li treba da se vakcinišu.

EMA je zaključila da su prikupljeni podaci o bezbednosti Fajzerove vakcine "u skladu sa poznatim bezbednosnim profilom vakcine", a da su ozbiljne alergijske reakcije poznati i retki neželjeni efekti.

Rečeno je da je učestalost takvih alergijskih reakcija bila u oko 11 slučajeva na milion doza u SAD, ali da još uvek nema uporedive evropske procene.

EMA je odobrila Fajzerovu vakcinu 21. decembra i dala uslovnu dozvolu, pa kompanije Fajer i Biontek moraju svakog meseca da podnose izveštaje o bezbednosti.

Agencija je navela da "nema promena preporuka u vezi sa upotrebom vakcine".

Izvor: Beta-AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article