Naslovna Iz minuta u minut Evroposlanica Piri: Bez temeljnih reformi Srbiji ne treba otvarati poglavlja

Evroposlanica Piri: Bez temeljnih reformi Srbiji ne treba otvarati poglavlja

Evroposlanica Piri: Bez temeljnih reformi Srbiji ne treba otvarati poglavlja

Potpredsednica Progresivne alijanse socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Kati Piri izjavila je da bez istinskih, temeljnih reformi Srbiji ne treba otvarati nova poglavlja i da se zbog određenog napretka u ekonomskim reformama ili pregovora s Kosovom ne može "skretati pogled" sa kvaliteta demokratije.

Debata
Debata "Više od izveštaja – Šta stoji u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama" Foto: Betaphoto

U debati "Više od izveštaja – Šta stoji u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama", Piri je rekla da se "bez sumnje" ne vidi napredak u reformama, da se čak vidi i regresija u nekim oblastima, i da će, ako se to ne promeni, biti posledica u pogledu pristupanja EU.

Proevropsku retoriku vlasti u Srbiji ne prate proevropske promene, a Srbija je nastavila da "klizi unazad skoro po svakoj stavki", ocenila je Piri i izrazila zabrinutost zbog trenutnih dešavanja u Srbiji, ne samo zbog interesa graĐana Srbije nego i interesa evropskih građana.

„Srbija pati od manjka demokratije“

"Poruka je jasna, dok se Srbija ozbiljno ne upusti u temeljnu reformu, moja grupa u EP smatra da Evropski savet ne treba da dozvoli otvaranje novih poglavlja", rekla je Piri i dodala da se ne slaže sa komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem koji je prošle sedmice predložio da se otvori pregovaračko poglavlje 8 o konkurenciji.

"Srbija u ovom trenutku pati od manjka demokratije i ne možemo to da prekrijmo optimizmom, ekonomskim usaglašavanjem i učešćem u dijalogu s Prištinom", ocenila je evropska poslanica u diskusiji koji su organizovali Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert.

Ona je dodala da Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama predstavlja adekvatnu sliku stanja u Srbiji.

"Međutim, ako slušate izlaganje Varhejija o izveštaju nećete dobiti istu sliku. Kako možete s takvim izveštajem da kažete da treba da otvorimo nova poglavlja umesto da se usredsredimo na glavne nedostatke", rekla je Piri.

Kako je istakla, napredak u poglavljima 23 i 24, što u praksi znači liberalnu demokratiju sa snažnom vladavinom prava, i dijalog sa Prištinom dva su ključna pitanja za socijaldemokratsku grupaciju u EP.

Ako postoji istinska demokratija, dodala je, automatski će biti ostvaren i napredak u dijalogu s Kosovom, ali to ne važi i obrnuto.

"Možete da imate dijalog s Prištinom, ali ne i napredak u poglavljima 23 i 24", rekla je Piri.

„Loš signal da je dijalog važniji od unutrašnjih reformi“

Dodala je da bi bilo "cinično" nastaviti proces pristupanja Uniji ako postoji napredak u dijalogu s Kosovom a nema napretka, ili postoji nazadovanje kada je u pitanju vladavina prava i kvalitet demokratije.

Obe stvari su jako važne, rekla je Piri i dodala da bi bilo loše slati signal da je dijalog važniji od unutrašnjih reformi.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak izjavio je da bi bila opasna poruka "rešite pitanje Kosova i ulazite u EU", jer i dalje ostaju pitanja nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije, borbe protiv organizovanog kriminala, a građani Srbije ostaju da žive u takvoj zemlji.

Međak je rekao da je u novom izveštaju EK prvi put počela da se meri klauzula o balansu u napretku u poglavljima 23, 24 i 35 i ostalih poglavlja.

U izveštaju za Crnu Goru navedeno je da je taj sveukupni balans ostvaren, a u izveštaju za Srbiju da je "u ovom trenutku ostvaren", što znači da u sledećem trenutku možda ne bude obezbeđen, rekao je Međak, ocenivši da je to "ozbiljno upozorenje".

„Selektivna pravda“

Međak je takođe rekao da srpski parlament ne radi svoju nadzornu ulogu i da je u izveštaju jasno rečeno da sastav parlamenta posle izbora nije pogodan za razvoj pluralizma, što je jedna od osnovnih vrednosti EU.

Sa ovakvim stanjem stvari, Međak ne vidi da je realno da će do kraja godine biti otvorena nova poglavlja u pregovorima EU i Srbije.

Kordinatorka Radne grupe za Poglavlje 24 i članica Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić izjavila je da se ocena EK za to poglavlje, koje se odnosi na pravdu, slobodu i bezbednost, ne menja već četiri godine i da bez napretka u tom poglavlju neće biti napretka ni u pristupanju Uniji.

Efekte u reformama u tim oblastima vide i građani EU, rekla je Stojanović Gajić, dodajući da je EK zadovoljna stvarima koje se tiču njihove bezbednosti, kao što su upravljanje migracijama ili granicama, kao i saradnjom srpske policije sa Evropolom i Interpolom.

"Srbija je jedna od najtraženijih partnera, što je dokaz da nije problem u znanju, iskustvu, stručnosti, ali ono što zameraju to je da se njima ne da da rade svoj posao u skladu s pravilima struke, već se prave oni koji su nedodirljivi, koji se ne mogu ispitivati, i oni koje možemo istraživati i javno privoditi", rekla je Stojanović Gajić.

Istakla je da policija i tužilaštvo nisu nezavisni i da to za rezultat ima selektivnu pravdu.

"Nemamo jednak pristup pravdi i nemamo jednaku bezbednost za sve", rekla je Stojanović Gajić.

Zabrinutost zbog nazadovanja demokratskog razvoja

Direktor Kancelarije Fondacije Fridrih Ebert u Beogradu Maks Brendle izjavio je da Srbija pripada EU kao punopravna članica i da je proces evrointegracija najvažniji pokretač reformi i demokratizacije u Srbiji.

Brendle je naveo da je ključ za reforme u Beogradu, ali smo u saradnji i uz pomoć evropskih partnera.

"Izveštaj pokazuje da je ostvaren određen napredak, ali prošle godine vidimo da imamo nazadovanje čak i u osnovama demokratskog razvoja u Srbiji, zbog čega su mnogi u EU, ali i u zemlji zabrinuti", rekao je Brendle.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article

Must Read

Да ли је Куба понудила Аргентини да совјетском подморницом потопи енглески брод на Фолкландима?

Да ли је Куба понудила Аргентини да совјетском подморницом потопи енглески брод на Фолкландима? Историја 26 октобар 2020 Јакоб Орехов Јавно власништво Куба је имала неколико совјетских подморница. Према писању аргентинских медија, Фидел Кастро је понудио Аргентини да једном од њих нападне Британце током рата за Фолкландска острва. Леополдо Галтијери и кубански амбасадор Наваро Упркос наизглед непремостивим идеолошким разликама, од Фолкландског рата 1982. диктаторска Аргентина је постала ближа Либији, Куби и другим државама блиским Совјетском Савезу. Само недељу дана након покретања аргентинске операције за освајање Фолкланда, како је за Infobae писао Хуан Батиста „Тата“ Жофре (аргентински књижевник и политичар, секретар обавештајно-безбедносне агенције 1989-1999), Кастров амбасадор у Аргентини Емилио Арагоњес Наваро је 9. новембра 1982. стигао у Буенос Ајрес. Наваро је сутрадан у 13.45 сати ушао у канцеларију генерала Галтијерија. Разговор је, како тврди Баутиста Жофре, сн..

Zaboravili su ga 60 kilometara daleko od kuće…POSLE 26 DANA SE POJAVIO, sa ožiljcima, iscrpljen i čupav!

Pas Dou Dou, star sedam i po godina, ostavljen je slučajno na pumpi, a porodica je tek posle nekoliko sati primetila da ga nema u automobilu, preneo je Dejli mejl. Izgled ovog psa šokirao je svet, NIKO NIJE MOGAO DA VERUJE DA JE VLASNIK MOGAO TOLIKO DA GA ZAPUSTI! Danas, izgleda ovako! (FOTO) 10 stvari koje možda niste znali o PABLU PIKASU! Bio je jedan od najvećih umetnika XX veka, A OPTUŽEN JE DA JE UKRAO MONA LIZU! Izgled ovog psa šokirao je svet, NIKO NIJE MOGAO DA VERUJE DA JE VLASNIK MOGAO TOLIKO DA GA ZAPUSTI! Danas, izgleda ovako! (FOTO) sledeća vest Dou Dou je mesec dana pokušavao da dođe do vlasnika, koji je ostao bez nade da će ikada više videti svog psa. Kada se vratio kući, ljubimac je bio potpuno iscrpljen i prašnjav. Kiju, vlasnik ovog psa je rekao lokalnim novinarima da je pretpostavio da je Dou Dou ostao u automobilu dok su on i supruga tražili dete, koje se na kratko bilo izgubilo. PILA JE KAFU ČITAV ŽIVOT, a onda je odlučila da na MESEC DANA PRESTANE!..

U protestu protiv zabrane abortusa Poljakinje blokirale saobraćaj u više od 100 gradova

U protestu protiv zabrane abortusa Poljakinje blokirale saobraćaj u više od 100 gradova Objavljeno: 26.10.2020 Stotine hiljada Poljaka na poziv građanskog udruženja Opštepoljski štrajk žena izašli su danas na ulice da blokiraju saobraćaj na glavnim raskrsnicama, ulicama i mostovima u Varšavi u više od 100 gradova širom Poljske protestujući protiv zabrane abortusa. Protesti u Poljskoj zbog skoro potpunog ukidanja prava na abortus / AP Photo/Czarek Sokolowski Okupljeni protestuju protiv presude Ustavnog suda od četvrtka, kojom je Poljakinjama gotovo potpuno zabranjen abortus, osim kada je uzgrožen život majke ili je trudnoća plod silovanja. "Pakao za žene", "Dosta nam je", "Nosite se", Abortusi bez granica", "Ruke su vam krvave", "Prava žena zajednička stvar", "Vlada nije trudnoća, može da se ukloni" i "Ovo je rat" kao centralna parola protesta samo su neke od poruka na transparentima koje su mase ljudi uz crne kišobrane, simbola ranijih protesta žena ponele na demonstracije povodom..

Ružić novi ministar prosvete, Novica Tončev ministar bez portfelja

Ružić novi ministar prosvete, Novica Tončev ministar bez portfelja Objavljeno: 26.10.2020 Funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Branko Ružić biće prvi potpredsednik Vlade i novi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije, saopštio je potpredsednik SPS-a Đorđe Milićević. Branko Ružić Kako je Milićević rekao za RTS, ministar bez portfelja iz redova SPS biće potpredsednik te stranke Novica Tončev. Milićević je naveo da će na drugim najvišim odgovornim mestima van Vlade Srbije biti i potpredsednici SPS-a Aleksandar Antić i Slavica Đukić Dejanović. Izvor: Beta Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.