Eva Kaili, osumnjičena u korupcijskoj aferi foto EPA-EFE/JALAL MORCHIDI

Donendavna potpredsednica Evropskog parlamenta (EP) Grkinja Eva Kaili, osumnjičena u korupcijskoj aferi „Katargejt“, provešće Božić u zatvoru, presudio je danas belgijski sud.

Nakon saslušanja na kojem su Kailini advokati tražili da ona bude puštena iz zatvora uz elektronski nadzor, sud je umesto toga „produžio istražni pritvor na mesec dana“, piše portal Politiko.eu, pozivajući se na saopštenje suda.

Eva Kaili (42) u zatvoru je skoro dve sedmice nakon što je uhapšena i optužena u opsežnoj istrazi povodom lobiranja Katara u Briselu.

Kaili, koja je posle izbijanja afere razrešena dužnosti potpredsednice EP i negira krivicu, može uložiti žalbu na odluku u roku od 24 sata.

Njen grčki advokat Mihalis Dimitrakopulos rekao je da se neće žaliti na presudu, navodi Politiko.

Dimitrakopulos je rekao da je „Eva Kaili je nevina“.

On je kasnije za grčku televiziju izjavio kako je belgijski tužilac tvrdio da Kaili ne bi trebalo da bude puštena jer postoji rizik da bi katarske policijske snage mogle da pošalju špijune da je kidnapuju i odvedu u Katar.

Dimitrakopulos je takođe optužio tužioca da deluje politički kako bi pokazao da su vlasti u Briselu „neumoljive“.

Prema belgijskom zakonu, osoba treba da bude pritvorena ili ako je osumnjičena da je postala begunac ili ako postoji rizik da bi mogla da uništi dokaze u vezi sa slučajem nakon puštanja na slobodu, naveo je advokat deonedavne potpredsednice EP.

Eva Kaili uhapšena je 9. decembra kada je belgijska policija pretragom brojnih adresa našla miion i po evra u gotovini.

Nekadašnja TV voditeljka, postala je najistaknutije lice korupcijske afere, a među osumnjičenima su još tri osobe – partner Eve Kaili, načelnik nevladine organizacije koja je navodno korišćena za usmeravanje mita, kao i bivši evroparlamentarac koji se bavi lobiranjem.

Svi su optuženiza korupciju, pranje novca i udruživanje u kriminalnu organizaciju.

Kaili negira da je primala novac od Katara u zamenu za uticaj u Evropskom parlamentu na odluke koje se tiču te zemlje.

Katar također poriče optužbe za podmićivanje i upozorava da bi nastavak povezivanja te zalivske zemlje sa skandalom mogao „negativno“ da utiče na veze sa EU i snabdevanje gasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst