EU uvela sankcije protiv šefa vojne hunte, 10 oficira i predsednika izborne komisije u Mjanmaru

Evropska unija uvela je danas sankcije protiv vođe vojne hunte u Mjanmaru generala Min Aung Hlainga i još deset najviše rangiranih oficira oružanih snaga.

Zastava Mjanmara, Foto: Wikipedia
Zastava Mjanmara, Foto: Wikipedia

Sankcije su uvedene i protiv predsednika tamošnje izborne komisije, a sve zbog represije u zemlji posle puča i dolaska vojne hunte na vlast.

Deset od 11 osoba protiv kojih su uvedene sankcije su među najviše rangiranim pripadnicima oružanih snaga Mjanmara, među kojima glavnokomandujući Min Aung Hlaing i njegov pomoćnik Soe Vin. Jedanaesta osoba je novi predsednik izborne komisije Mjanmara Tein Soe zbog uloge u poništavanju izbora iz 2020. godine, naveli su ministri EU u deklaraciji.

„EU će nastaviti da razmatra sve strateške opcije kojima raspolaže uključujući dodatne restriktivne mere protiv ekonomskih entiteta koje drži ili su pod kontrolom vojske Mjanmara“, upozorili su ministri spoljnih poslova Unije posle usvajanja sankcija.

Sankcije se sastoje u zabrani putovanja u zemlje EU ili tranzita preko tih zemalja i zamrzavanje imovine sankcionisanih osoba u EU.

„Sankcije usvojene danas zajedno sa prekidom finansijske pomoći vladi i zamrzavanju svake pomoći vladinim telima za koje se može smatrati da legitimizuju vojnu huntu u Mjanmaru predstavljaju čvrstu reakciju EU na nelegitimno svrgavanje demokratski izabrane vlade i brutalne represije hunte prema mirnim demonstrantima“, navodi se u deklaraciji.

Diplomatski izvor je rekao da bi u aprilu moglo biti odlučeno o uvođenju ciljanih ekonomskih sankcija.

EU je zadržala embargo na oružje i opremu koja može da se koristi za ciljeve unutrašnje represije kao i zabranu dobara sa dvostrukom namenom i opreme za nadzor koju bi mogli da koriste vojska i policija na granicama.

EU je 2019. godine uvela sankcije protiv 14 policajaca i vojnika zbog progona muslimanske Rohindža manjine. U saopštenju se navodi da je sada u Mjanmaru ukupno 25 osoba pod sankcijama Unije.

Mjanmarska vojska je u puču 1. januara uhapsila predsednicu Vlade Aung San Su Ći i drugih visokih zvaničnika, optuživši ih za izbornu prevaru.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je nakon toga najavio mogućnost uvođenja novih sankcija protiv vojske Mjanmara, ali je istakao da te mere ne bi trebalo da pogode stanovništvo, dok je Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava zatražio je da Aung San Su Ći odmah bude oslobođena.

Izvor: Beta-AFP, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article