EU uvela sankcije Lukašenku i njegovom sinu

Evropska unija uvela je danas sankcije za predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i još 14 zvaničnika zbog uloge u represivnim akcijama tokom protesta posle spornih predsedničkih izbora u avgustu.

Aleksandar Lukašenko Foto: Srđan Ilić
Aleksandar Lukašenko Foto: Srđan Ilić

Sankcije su zabrana putovanja u zemlje Evropske unije, zamrzavanje imovine i zabrana državljanima i kompanijama EU da ih finansiraju.
EU je saopštila da je na sankcioni spisak stavljen i Lukašenkov sin i savetnik za nacionalnu bezbednost, Viktor.
U saopštenju se navodi da je predsednik Lukašenko "odgovoran za represiju državnog aparata sprovedenu pre i posle predsedničkih izbora 2020, posebno za proterivanje ključnih opozicionih kandidata, samovoljno hapšenje i zlostavljanje mirnih demonstranata, kao i zastrašivanje i nasilje nad novinarima".
Dodavanjem Lukašenka i njegovih saradnika na spisku ih je sada ukupno 59 pod sankcijama EU.

Protesti potresaju Belorusiju još od izbora 9. avgusta, a više od 15.000 ljudi je uhapšeno. Zvaničan rezultat izbora je da je Lukašenko ostao na vlasti sa osvojenih 80 odsto glasova, što opozicija i EU smatraju neistinom.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article