EU u pregovorima sa kompanijom Valneva o kupovini 60 miliona doza potencijalne vakcine protiv kovida

Evropska komisija saopštila je danas da je završila istražne pregovore sa biotehnološkom francusko-austrijskom firmom Valneva za kupovinu do 60 miliona doza potencijalne vakcine protiv koronavirusa.

Koronavirus, vakcina Foto: Pixabay
Koronavirus, vakcina Foto: Pixabay

EU je već potpisala šest ugovora sa farmaceutskim laboratorijama za narudžbine vakcina i takođe je u pregovorima sa američkim Novavaksom (Novavax) za maksimum od 200 miliona doza vakcina (100 miliona ugovoreno i 100 miliona opcionalno).

Kada budu završeni pregovori sa Novavaksom i Valnevom EU će imati ugovore sa osam različitih laboratorija za potencijalno više od 2,5 milijardi doza vakcina.

"Predviđeni ugovor sa Valnevom će dati mogućnost za sve zemlje članice EU da zajedno kupe 30 miliona doza u prvom trenutku, a zatim do 30 miliona dodatnih doza vakcine", navela je Evropska komisija u saopštenju.

"Sa tom osmom vakcinom mi ćemo obogatiti već širok i diversifikovan dijapazon vakcina u našem portfelju. Time stvaramo maksimalne šanse da je svim građanima omogućen pristup sigurnim i efikasnim vakcinama do kraja 2021. godine", rekla je evropska komesarka za zdravlje Stela Kiriakides.

Vakcina Valneve razvijena je već oprobanom tehnologijom zasnovanom na neaktivnom virusu za razliku od informacione RNK tehnologije koju koriste kompanije Fajzer/BioNTek i Moderna.

Valneva je sredinom decembra saopštila da je počela kliničke probe na ljudima sa svojim kandidatom za vakcinu protiv kovida-19, koju je već naručila Velika Britanija. Faze dva i tri treba da budu pokrenute krajem marta, početkom aprila, navela je ta biotehnološka kompanija.

Zatim bi trebalo da ulože zahtev za privremenu registraciju u Velikoj Britaniji u septembru, a čim bude prihvaćena biće isporučene prve doze, rekao je Frank Grimo, generalni direktor Valneve za Frans pres.

Što se tiče prvih isporuka u zemlje EU, on očekuje da će to biti početkom 2022. godine.

On smatra ipak da vakcina neće stići prekasno, ukazujući da će biti potrebno ponavljanje da bi se zadržao dobar nivo zaštite i da će moći da se ponovi imunizacija sa svim tipovima vakcina.

Pored toga rekao je da sa tehnologijom ove vakcine postoje dobre šanse da će moći da odgovori na moguće mutacije virusa.

Što se tiče cene vakcine koja će se davati u dve doze Grimo je rekao da nije ni među najskupljim ni među najjeftinijim.

Evropska komisja već je potpisala ugovore sa švedsko-britanskom AstraZenekom, američkim Džonson i Džonsonom (do 400 miliona doza kod svakog), sa francusko-britanskim firmama Sanofi-GSK (do 600 miliona doza), nemačkom KjurVac (do 405 miliona doza) i američkom Modernom (do 160 miliona doza).

Za sada su zeleno svetlo od Evropske agencije za lekove (EMA) dobile samo vakcine Fajzer/BioNTek i Moderne.

EMA je primila i zahtev za odobrenje vakcine Astrazeneke i Oksforda protiv koronavirusa, a kako je saopšteno iz te organizacije, proces ispitivanja vakcine će biti ubrazan kako bi odluka mogla biti doneta 29. januara ukoliko dostavljeni podaci budu dovoljno „čvrsti i potpuni“.

Evropska unija i EMA su pod pritiskom da ubrzaju odobravanje novih vakcina protiv koronavirusa, koji je odneo više od 620.000 života širom kontinenta.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article