EU razmatra sankcije za Rusiju zbog represije nad opozicijom, Borel početkom februara u Moskvi

Evropska unija je danas odlučila da početkom februara pošalje šefa diplomatije Žozepa Borela u Moskvu i razmatra sankcije ukoliko ruski predsednik Vladimir Putin nastavi sa represivnim merama nad opozicijom, javlja agencija Frans pres pozivajući se na diplomatske izvore.

Rusija EU
Rusija EU

"Žozep Borel će početkom februara posetiti Moskvu sa jasnom porukom EU i izvestiće o situaciji u Rusiji na narednom sastanku ministara spoljnih poslova EU 22. februara", rekao je jedan diplomata.

Evropska unija zahteva hitno oslobađanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i njegovih pristalica, uhapšenih tokom demonstracija u subotu u Rusiji.

Jedan od diplomatskih izvora rekao je Frans presu da su šefovi diplomatija zemalja EU danas razgovarali o sankcijama, ali su ocenili da je "preuranjeno" da se pribegne toj opciji.

"Sankcije su moguće sredstvo, ali moramo sačekati i videti šta će se dogoditi u Moskvi", dodao je drugi diplomatski izvor.

Šef litvanske diplomatije Gabrielus Landsbergis izjavio je danas da "EU treba da pošalje jasnu poruku da to nije prihvatljivo".

"Imamo režim sankcija i mislim da ga treba iskoristiti", rekao je on.

Borel je u subotu osudio "masovna hapšenja" i "upotrebu prekomerne sile" nad demonstrantima u Rusiji koji traže oslobađanje Navaljnog.

"Principi pravne države moraju da se primenjuju i u Rusiji i očekujemo da oni koji su mirno protestovali i nije bilo razloga za njihovo hapšenje, budu takođe odmah oslobođeni", izjavio je šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

EU već nedelju dana traži oslobađanje Navaljnog koji je uhapšen 17. januara po povratku iz Nemačke gde je bio zbrinut zbog trovanja.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u petak pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina zahtevajući oslobađanje Navaljnog.

"Slobodan Navaljni bi omogućio novi i bolji odnos Evropske unije i Rusije. Danas i sutra bismo razgovarali o saradnji sa Rusijom umesto o sankcijama", podvukao je šef luksemburške diplomatije Žan Aselborn.

Izvor: Beta-AFP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article