EU proširila sankcije na sedam sirijskih ministara

0
92

EU proširila sankcije na sedam sirijskih ministara

Evropska unija je danas uvela sankcije protiv sedam ministara nedavno imenovanih u sirijsku vladu, zbog učešća u kontinuiranom pritisku i nasilju nad civilima u ratom razorenoj zemlji.

Srđan Ilić: Evropska unija - zastava
Foto: Srđan Ilić / Evropska unija – zastava

Zamrzavanje imovine i zabrane ulaska u EU odnosi se na sedmoro ministara, među kojima su i ministri pravde, finansija, transporta, obrazovanja i kulture.

Većina ih je optužena da deli "odgovornost za sprovođenje represije nad civilnim stanovništvom od strane sirijskog režima", saopšteno je iz EU.

Novim sankcijama broj ljudi koji se nalazi na "crnoj listi" EU povećao se na 280. Još 70 "subjekata", uključujući organizacije, banke i kompanije, takođe je na crnoj listi, zbog veza sa režimom.

EU je prvi put uvela sankcije 2011. godine. Sankcije EU protiv Sirije uključuju ograničavanje ulaganja, sprečavanje izvoza tehničke opreme i tehnologije koja se može koristiti za pritisak na javnost te naftni embargo.

Sirija je sa još sedam država koje su na udaru sankcija, uglavnom od SAD ili Evropske unije, krajem marta pozvala generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da zahteva momentalno i potpuno ukidanje tih kaznenih mera kako bi te zemlje mogle da se bore protiv pandemije koronavirusa.

U zajedničkom pismu ambasadori Rusije, Kine, Severne Koreje, Irana, Sirije, Venecuele, Kube i Nikaragve, pozvali su Gutereša da „odbaci politizaciju jedne takve pandemije“.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article