Foto: Freepik

Evropska unija je na dobrom putu da donese velike promene na tržištu pametnih telefona sa novim zakonom po kom će pametni telefoni morati da imaju baterije koje korisnici mogu sami lako da zamene, prenosi RTS.

Prošle nedelje, Evropski parlament odobrio je nova pravila za EU koja pokrivaju dizajn, proizvodnju i recikliranje svih vrsta baterija koje mogu da se pune.

Prema novim pravilima, sva električna vozila, lakši vidovi transporta (skuteri i trotineti) i industrijske baterije snage preko dva kilovat-časa moraće da budu označena sa deklaracijom i preciznim podacima o zagađenju tokom njihovog pravljenja.

Za „mobilne baterije“ koje se koriste u uređajima, poput pametnih telefona, tableta i kamera, moraće da budu takve da „korisnici mogu lako da ih odstrane i zamene“.

To će zahtevati drastičnu promenu dizajna kod proizvođača, jer većina tih uređaja se pravi sa zapečaćenim kućištem koje zahteva specijalni alat i znanje da se otvori i zameni baterija.

„Epl“ je već bio primoran da zameni svoj „lightning“ port na USB-C port na „ajfonima“, a očekuje se da će „petnaestica“ biti prvi model sa tom promenom.

Sada se čini da će „Epl“, kao i svaki drugi proizvođač, morati da smisli kako da omogući pristup bateriji u budućim modelima „ajfona“.

Osim svega navedenog, EU planira da poboljša prikupljanje i recikliranje baterija. Do 2031. godine najmanje 61 odsto starih baterija mora da bude prikupljeno, kao i da 95 odsto materijala na njima ponovo iskorišćeno.

Evropski parlament je ogromnom većinom usvojio nova pravila – čak 587 članova je glasalo „za“, samo devet „protiv“ i 20 je bilo uzdržano.

Originalni tekst