EU ne uvodi sankcije Rusiji zbog hapšenja Navaljnog

Evropska unija odlučila je da ne uvodi sankcije Rusiji zbog hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog, niti će zbog toga biti bilo kakvih diplomatskih reprekusija.

Evropska unija EU / Foto: Pixabay
Evropska unija EU / Foto: Pixabay

Na sastanku ministara spoljnih poslova članica EU nekoliko država je smatralo da bi Moskvi trebalo da se nametnu nove sankcije, ali je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Džosep Borel rekao „da nije iznet nijedan konkretan predlog“, prenosi Politiko.

„Savet je, naravno, spreman da reaguje i da donese odgovarajuće odluke ukoliko to budu zahtevale okolnosti“, kazao je Borelj, bez preciziranja koje okolnosti bi bile neophodne za reakciju EU.

Prema njegovim rečima, danas nije mogla da bude usvojena nikakva odluka, jer nije postojao nijedan predlog kako bi trebalo reagovati na poslednja dešavanja u Rusiji.

Navaljni je prošle sedmice po povratku iz Nemačke u Moskvu uhapšen zbog toga što nije poštovao odredbe uslovne zatvorske kazne. Zbog toga su za vikend održani protesti u više ruskih gradova, kada je uhapšeno više od 3.000 ljudi.

„Savet smatra da su masovna hapšenja demonstranata i policijska brutalnost potpuno neprihvatljivi i poziva Rusiju da oslobodi i Navaljnog i sve uhapšene“, rekao je Borel posle sastanka ministara spoljnih poslova.

On je dodao da nije promenio plan da početkom februara poseti Moskvu na poziv ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

„Obavestio sam Savet da nameravam da posetim Moskvu. To će biti dobra prilika da sa ruskim kolegom razgovaram o svim važnim temama i da prenesem jasne poruke u vezi sa trenutnom situacijom i sa problemima sa ljudskim pravima i slobodama, a svakako ćemo razgovarati i o međusobnim odnosima“, rekao je Borel.

Dodao je da će mu ta poseta pomoći da se mnogo bolj pripremi za martovski samit šefova država i vlada članca EU, kada će na dnevnom redu biti odnosi sa Rusijom.

Iako neke evropske diplomate smatraju da Rusiji treba da se uvedu sankcije ako ne oslobodi Navaljnog kada mu 15. februara istekne jednomesečni pritvor, posle današnjeg sastanka jasno je da se to neće desiti u dogledno vreme, navodi Politiko.

Na pitanje da li će zahtevati da za vreme posete Rusiji tražiti da vidi Navaljnog, Borel nije dao konkretan odgovor.

„Bio bih veoma srećan da vidim Navaljnog. Pokušaću da budem u kontaktu sa predstavnicima civilnog društva u Rusiji, ali treba imati u vidu da će to biti poseta ruskoj vladi“, rekao je Borel.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article