EU namenila Srbiji 12 miliona evra za borbu protiv pandemije

Evropska komisija je u okviru Evropskog fonda solidarnosti namenila Srbiji skoro 12 miliona evra, kako bi doprinela borbi protiv kovida, saopšteno je danas iz Delegacije Evropske unije u Beogradu.

Evropska komisija / Foto: Pixabay
Evropska komisija / Foto: Pixabay

Ta sredstva će biti usmerena na hitnu podršku stanovništvu i na mere prevencije, praćenja i kontrole širenja bolesti, kao i za medicinsku i ličnu zaštitnu opremu, a namenjena su i kao nadoknada troškova koje je Srbija prethodno imala u borbi protiv pandemije.

Donacija potiče iz Evropskog fonda solidarnosti i deo je većeg paketa od 530 miliona evra, a planirano je da ukupna pomoć bude usmerena ka 17 zemalja članica i tri zemlje kandidata, među kojima je i Srbija.

Nakon što Evropski parlament i Evropski savet odobre odluku Komisije, sredstva će biti distribuirana državama.

Komesarka EU za koheziju i reforme Eliza Fereira je izjavila da je Fond solidarnosti konkretna demonstracija evropske solidarnosti, i nikoga ne ostavlja na cedilu.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je Unija podržala Srbiju od početka pandemije donacijama od 17 miliona evra, koje su obezbedile transportne kapacitete zaštitne opreme poput maski i rukavica, kao i respiratore, kontejnere za trijažu i vozila hitne pomoći.

„Aktuelna donacija Fonda solidarnosti EU je još jedan važan i konkretan doprinos Evropske unije srpskom narodu, u punom duhu solidarnosti. Ovaj snažan politički signal Srbiju, kao kandidata za članstvo, stavlja u istu ravan sa članicama EU”, istakao je Fabrici.

Izvor: Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article