N128.06.2024. 00:01

EU izabrala nove funkcionere, Ursula fon der Lajen ostaje gde jeste 1Foto: Aleksandar Roknić

Lideri Evropske unije su u Briselu predložili Ursulu fon der Lajen za kandidatkinju za predsednicu Evropske komisije, Kaju Kalas za visoku predstavnicu Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, i izabrali Antonija Koštu za predsednika Evropskog saveta, saopštio je aktuelni predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

„Kaja, Ursula i Antonio prihvaćeni! Plan odbrane prihvaćen! Zadovoljstvo. Za Poljsku i za Evropu“, napisao je na društvenoj mreži „X“ premijer Poljske Donald Tusk, prenosi N1.

Kaja, Ursula and Antonio accepted. Defence plans accepted. Satisfaction. For Poland and for Europe.

— Donald Tusk (@donaldtusk) June 27, 2024

Imenovanje Fon der Lajen i Kalas na mesto predsednika Komisije, odnosno šefa evropske diplomatije, sada mora da potvrdi Evropski parlament. S druge strane, Evropski savet sam bira svog predsednika.

Gardijan je objavio da je italijanska premijerka Đorđa Meloni glasala protiv izbora Kalas i Košte, dok je po pitanju Ursule fon der lajen bila uzdržana.

Pre zvaničnog glasanja o novim najvišim funkcionerima Evropske unije, lideri šest zemalja članica pregovarali su o kandidatima i ova tri imena su izabrana.

U pregovorima su učestvovali u ime Evropske narodne partije premijeri Grčke i Poljske Kirijakos Micotakis i Donald Tusk, španski premijer Pedro Sančez i nemački kancelar Olaf Šolc predstavljali su socijaliste, a francuski predsednik Emanuel Makron i holandski premijer Mark Rute liberale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Svet

Originalni tekst