NATO ima tri do pet godina da se pripremi za mogući direktni sukob sa Rusijom, izjavila je u intervjuu za britanski list Tajms estonska premijerka Kaja Kalas.

ЕСТОНСКА ПРЕМИЈЕРКА О РАТУ СА РУСИЈОМ: НАТО има 3 године да се припреми за сукоб са Москвом

Foto: Shutterstock

-Prema procenama naše obaveštajne službe, to će se desiti za tri do pet godina, to će u velikoj meri zavisiti od toga koliko uspemo da održimo jedinstvo našeg stava po pitanju Ukrajine, rekao je političar.

Kako objašnjava list, reč je o tome koliko brzo NATO trupe mogu biti spremne da se suprotstave ruskim trupama. U svojim izjavama, navodi se u članku, Kalas se poziva na izveštaj estonskog odeljenja za spoljnu obaveštajnu službu.

Foto: Profimedia

Prognoza je zasnovana na scenariju po kojem se zaključuje sporazum o prekidu vatre u sukobu u Ukrajini. Kako piše Tajms, Talin veruje da će u tom slučaju Estonija, kao i dve susedne baltičke države, postati „najranjiviji deo NATO-a“.

-S tačke gledišta baltičkih zemalja, Rusija još uvek ima dovoljno snage da izvrši realni vojni pritisak u našem regionu, rekao je Kalas.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

EVROPA PRIPREMA PLAN B ZA UKRAJINU: Hitno se oglasio Orban

EVROPA PRIPREMA PLAN „B“ ZA UKRAJINU: Hitno se oglasio Orban

MAĐARSKA podržava predlog da Evropska komisija napravi novi plan finansiranja Ukrajine umesto onog koji je odbijen na poslednjem samitu EU, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, koji je na sastanku lidera EU u Briselu sredinom decembra blokirao amandmane na budžet zajednice za 2024-2027. godine koji su predviđali izdvajanje za Ukrajinu 50 milijardi evra.

10. 01. 2024. u 15: 10

Originalni tekst