SPECIJALNI izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas tokom obraćanaj u američkom Kongresu da vlada u Prištini mora da pristupi formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i da obe strane moraju što brže da ispune sve obaveze.

ЕСКОБАР ТРАЖИ ДА ПРИШТИНА ФОРМИРА ЗСО: Паклени амерички захтеви за Србију у обраћању Конгресу специјалног изасланика за Западни Балкан

Foto: Jutjub/Tanjug News Agency official

Eskobar je istakao da je sporazum u Ohridu bio “velika prilika za obe zemlje” da uspostave dobre odnose i otvore vrata ka Evropi.

On je istakao da Srbija mora da prizna “integritet” lažne države, ali i simbole, pasoše, lične karte, i da ne blokira tzv. Kosovo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Dodao je da su SAD i EU pozvali na hitnu deeskalaciju, uključujući održavanje novih opštinskih izbora i izbora za gradonačelnika u četiri opštine na severu KiM uz učešće Srba.

Na pitanje koje korake Kurti mora da učini ka deeskalaciji i kako bi se uklonile američke sankcije, on je ocenio da je reč o posledicama, a ne sankcijama.

– U interesu je (tzv.) Kosova da shvate da moraju da poslušaju evropske savete, pomoći ćemo im da to shvate – rekao je Eskobar.

On je ponovio da su SAD uvek stajale uz Prištinu, da su priznale legitimitet izbora i gradonačelnika, uprkos protivljenju Srbije i da je jedini zahtev bio da Priština ne postavlja silom gradonačelnike.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst