EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Stav Ankare o rusko-ukrajinskom ratu je pošten i izbalansiran, kazao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, ukazujući na stalne kontakte sa liderima obe strane, kako prenosi N1.

„Usvojili smo pošten i izbalansiran stav o ratu između Rusije i Ukrajine. Dok smo jačali naše veze sa Ukrajinom, nismo dozvolili da se naši odnosi sa Ruskom Federacijom pogoršaju“, rekao je Erdogan na ceremoniji u severoistočnoj turskoj provinciji Bajburt.

Njegove izjave usledile su dan nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio Istanbul kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima, uključujući najnovija dešavanja u ratu s Rusijom, crnomorski dogovor o žitu i napore za mir i stabilnost u regionu Crnog mora.

„Juče smo u Istanbulu ugostili predsednika Ukrajine Zelenskog. Već održavamo bliski dijalog sa Putinom. U avgustu ćemo se, nadam se, sastati i s Putinom“, rekao je Erdogan.

On je rekao da Turska radi na suzbijanju negativnih efekata rusko-ukrajinskog rata, istovremeno jačajući veze sa Kijevom i Moskvom.

Originalni tekst