Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kritikovao je danas Švedsku i druge evropske države zbog tolerisanja „kontinuirane prisutnosti terorista“ – Kurde aktiviste, i poručio da je „izručenje traženih terorista“ nužnost da bi ta nordijska zemlja stekla pravo ulaska u NATO.

„Rekli smo im, gledajte, ako ne izručite teroriste koje imate, onda to članstvo u NATO-u ne možemo ratifikovati u našem parlamentu“, rekao je Erdogan komentarišući obećanja Švedske i Finske da će zauzeti čvrst stav protiv „terorista“ kako bi dobile članstvo u NATO-u.

Oni, dodao je treba da izruče 130 osoba koje Turska smatra teroristima kako bi zahtev za članstvo u NATO prošao turski parlament.

Kako prenosi agencija Anadolija, rekavši da se demonstracije „terorističke organizacije PKK“ često vidjaju na ulicama Stokholma, Erdogan je naglasio da je Turska više puta upozorila Švedsku na to, ali da Švedska nije učinila ništa na zaustavljanju demonstracija.

„Ako ne zauzmu stav protiv ove situacije u Švedskoj, to bi moglo još više povećati napetost u našim vezama sa Švedskom“, dodao je Erdogan.

Rekao je da „terorista“ ima i u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, iako je, kako je naveo, PKK na službenom popisu terorističkih grupa Evropske unije.

Originalni tekst