Epidemija se ne smiruje: 3.499 zaraženih i 17 preminulih u jednom danu

Koronavirus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 3.499 osoba od 14.116 testiranih, dok je preminulo 17 ljudi. Prema podacima sa sajta covid19.rs na respiratorima je 158 osoba, dok je hospitalizovano njih 3.564. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije juče je zasedao i Krizni štab, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar danas je rekao da će nadležni poslušati struku i sa novim merama za suzbijanje širenja koronavirusa izaći za dan ili dva.

Beogradske ulice tokom pandemije koronavirusa Foto: Insajder
Beogradske ulice tokom pandemije koronavirusa Foto: Insajder

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 1.482.280‬ ljudi, od kojih je koronavirus potvrđen kod 77.264. Ukupno su dosad od koronavirusa preminule 972 osobe.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek je na konferenciji za medije Kriznog štaba naveo da je najveći broj novozaraženih i dalje u Beogradu u kome je prijavljeno 1.597, slede Novi Sad sa 330, Niš sa 113 i Kragujevac u kome je registrovano 88 kovid pozitivnih.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja danas je ponovo prijavio nagli skok zaraženih u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih.

Trenutno je koronavirus potvrđen kod 295 korisnika, što je za 47 više nego juče i 182 zaposlena, dok je prema jučerašnjem izveštaju taj broj iznosio 165.

Kovid19 ušao je u još jednu ustanovu i sada je ukupno u 71 ustanovi socijalne zaštite i domu za smeštaj odraslih i starih potvrđena infekcija.

Ukupan broj izlečenih korisnika iznosi 1.155, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite je 466.

S obzirom na to da u bolnicama juče ujutru u Beogradu nije bilo slobodnih mesta za prijem kovid pacijenata, ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas da u kovid sistem ulaze Institut za medicinu rada i Institut za reumatologiju.

Time će, kako je rekao, u Beogradu obezbeđeno još 500 mesta za kovid pacijente za vikend.

Naveo je i da su u pripremi kapaciteti u Banji Koviljači i Sokobanji i da slobodnih kapaciteta ima u privremenoj bolnici u Nišu i Kragujevcu, dok je beogradska Arena popunjena.

Ministar Lončar je danas, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao da će nadležni sa novim merama za suzbijanje širenja koronavirusa izaći za dan ili dva.

Juče je povodom epidemiološke situacije zasedao i Krizni štab, ali članovi ovog Vladinog tela nisu davali izjave nakon sastanka.

Epidemiolozi danima poručuju da je ključno da se sprovedu postojeće mere uz upozorenja da je najveća opasnost od zaražavanja u kafićima, noćnim klubovima i na različitim vrstama proslava.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je danas za RTS da su lekari juče na sednici Kriznog štaba upravo predlagali ograničenje radnog vremena ugostiteljskih obejkata do 18 časova jer je epidemiološki rizik u večernjim časovima nešto veći.

Da su mesta zabave najveći rizik juče je za RTS naveo i epidemiolog Predrag Kon.

On je međutim naveo da nije ključno radno vreme već kontrola da se mere za rad ugostiteljskih objekata, koje su precizno propisane još u maju, sprovode.

Kon je rekao da je struka na sednici Kriznog štaba rekla svoje, da je premijerka rekla da ih je dobro čula i da će razmisliti.

Danas je na snagu stupio i novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji definiše pod kojim uslovima bi vakcinacija protiv kovida19 u Srbiji mogla da bude obavezna, šta sve smeju komunalni inspektori i milicajci, kao i čega ćemo morati da se pridržavamo u karantinu ili izolaciji.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article