Energetska zajednica pokrenula postupak protiv Srbije zbog nepridržavanja plana za smanjenje štetnih emisija iz postrojenja za sagorevanje

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je danas postupke za rešavanje sporova protiv Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije i Srbije zbog neispunjavanja njihovih gornjih granica nacionalnih planova za smanjenje emisija (NERP) za izveštajske godine 2018. i 2019, saopšteno je na sajtu Energetske zajednice.

Zagađenje, Železara Smederevo Foto: Srđan Ilić
Zagađenje, Železara Smederevo Foto: Srđan Ilić

Kako se navodi, slanjem uvodnih pisama, Sekretarijat je pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha pružanje tim ugovornim stranama mogućnosti da reaguju na navode o nepridržavanju propisa Energetske zajednice u roku od dva meseca i omogućavanje Sekretarijatu da utvrdi potpunu pozadinu slučaja.

Gradovi u Srbiji danima među najzagađenijima u svetu, nema pomoći od radnih grupa i planova

Nacionalni planovi za smanjenje emisija su instrument za usklađivanje s Direktivom o velikim postrojenjima za sagorevanje i kao takvi, oni treba da predvide smanjenje emisija sumpor-dioksida, azotnih oksida i prašine za grupu postrojenja obuhvaćenih njihovim delokrugom.

U slučaju Srbije, kako se navodi u saopštenju Energetske zajednice, najveći izazov predstavlja poštovanje gornje granice za sumpor-dioksid, dok se Severna Makedonija suočava sa problemima maksimalnih koncentracija za sumpor-dioksid i prašinu. Bosna i Hercegovina i Kosovo nisu ispunili gornje granice za sva tri zagađivača.

Kako je saopštio RERI, NERP je dokument kojim su propisane maksimalne dozvoljene emisije zagađujućih materija (sumpor-dioksid, azotni oksidi i praškaste materije) iz velikih termoelektrana na godišnjem nivou. Srbija je bila dužna da primenjuje NERP od 1. januara 2018, međutim, tokom 2018 i 2019. godine emisije sumpor-dioksida su bile šest puta veće od maksimalnih dozvoljenih emisija.

RERI navodi da je ukazivao na to EPS-ove termoelektrane spadaju među najveće zagađivače sumpor dioksidom u Evropi. TENT i Kostolac emituju u proseku 35 puta više sumpor dioksida od prosečne termoelektrane u EU. Dok se u EU emituje oko 600.000 tona sumpor dioksida godišnje samo TENT i Kostolac emituju 300.000 tona sumpor dioksida godišnje.

RERI podseća da je u januaru podneo Višem sudu u Beogradu, tužbu protiv JP Elektroprivreda Srbije (EPS), zbog ugrožavanja zdravlja građana Republike Srbije, a usled višestrukog prekoračenja dozvoljenih emisija sumpor dioksida iz termoelektrana Nikola Tesla i Kostolac.

O problem zagađenja nedavno je govorio i Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice koji je tokom posete Termoelektrani "Nikola Tesla A" u Obrenovcu rekao da u regionu 16 termoelektrana proizvodi više emisija sumpor-dioksida i prašine nego 250 termoelektrana u celoj EU.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article