Emirati odobrili vakcinu kineskog Sinofarma protiv koronavirusa

Ujedinjeni Arapski Emirati odobrili su danas vakcinu protiv koronavirusa kineske farmaceutska kompanije Sinofarm navodeći da je ona efikasna 86 odsto na osnovu zaključaka analize treće faze testiranja.

Laboratorija, testiranje, vakcina Foto: Pixabay.com
Laboratorija, testiranje, vakcina Foto: Pixabay.com

Ministarstvo zdravlja Emirata objavilo je da je zvanično registrovalo vakcinu, javila je državna novinska agencija Vam (WAM).

Ta vakcina je u Emiratima od jula bila u trećoj fazi testiranja, poslednjoj kliničkoj analizi pre odobrenja, i u septembru je dobila dozvolu za hitnu upotrebu za zdravstveno osoblje.

Današnja objava predstavlja važan glas poverenja zdravstvenih vlasti Emirata oko bezbednosti i efikasnosti vakcine, navela je agencija Vam navodeći da su zdravstveni zvaničnici ispitali preliminarne rezultate testova faze tri, iz kojih je utvrdjena efikasnost vakcine od 86 odsto.

Analiza je pokazala da je efikasnost vakcine 100 posto u sprečavanju teških i srednjih oblika bolesti, kao i da nema ozbiljne zabrinutosti za njenu bezbednost.

Do sada su dve vakcine protiv korona virusa podvrgnute studiji faze tri u Emiratima, vakcina Sinofarma i ruska vakcina Sputnjik V.

Emir Dubaija, šeik Mohamed ben Rašed al Maktum rekao je u novembru da je vakcinisan eksperimentalnom vakcinom, ne navodeći kojom.

Izvor: Beta-AFP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article