EMA: U toku evaluacija tri vakcine protiv koronavirusa – Novavaks, Kurevak i Sputnjik V

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da je u toku evaluacija tri vakcine protiv koronavirusa – američke Novavaks, nemačke Kurevak i ruske Sputnjik V.

Laboratorija, ilustracija
Laboratorija, ilustracija

U saopštenju EMA se navodi da trenutno nijedan proizvođač vakcina protiv koronavirusa ne čeka na dozvolu za stavljanje u promet.

Francuski državni sekretar za evropske poslove Kleman Bon ocenio je danas da ruska vakcina protiv koronavirusa Sputnjik V neće moći da bude odobrena u Evropskoj uniji „pre kraja juna“.

On je pred odborom za evropske poslove francuskog Senata podsetio da će prva faza ispitivanja ruske vakcine trajati najmanje do sredine juna.

„A onda je poslednji korak, mišljenje Evropske agencije za lekove (EMA) za stavljanje u promet, što traje još nekoliko nedelja. Dakle, to nije vakcina koja će biti odobrena pre kraja juna“, rekao je francuski zvaničnik.

Prema njegovom mišljenju, EU bi u tom trenutku trebalo da ima na raspolaganju „mnogo više doza vakcina (drugih laboratorija) tako da će potreba biti mnogo manje hitna“.

Kleman Bon je takođe ukazao na ograničene proizvodne kapacitete ruske vakcine i kritikovao Moskvu da vakcinu koristi kao propagandno oružje na međunarodnoj sceni.

„Postoje geopolitički akti ili reklamni trikovi koje naši ruski prijatelji koriste da bi pokazali u kojoj meri su prisutni u Evropskoj uniji. Ne budimo naivni, (oni imaju) strategiju podela u EU koja za sada nije uspela, utoliko bolje, osim nekoliko udaraca nožem“, rekao je on.

Od 27 članica EU, samo su Mađarska, Slovačka i Češka za sada odlučile da koriste rusku vakcinu, ne čekajući da je EMA odobri.

Ostale zemlje, poput Nemačke, spremne su da koriste Sputnjik V, ali tek nakon odobrenja EMA.

EMA podseća da su dozvolu za upotrebu na teritoriji EU do sada dobile četiri vakcine – Moderna, Fajzer – Biontek, Astrazeneka i Džonson i Džonson.

Izvor: Beta, Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article