EMA počela ispitivanje vakcine Sputnjik V, ruske vlasti spremne da obezbede 50 miliona doza za EU

4.03.2021 14:03

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da je počela ispitivanje ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V, a ruske vlasti su saopštile da su spremne da od juna obezbede 50 miliona doza vakcina za Evropljane.

Vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa Foto: Srđan Ilić
Vakcina Sputnjik V protiv koronavirusa Foto: Srđan Ilić

Ispitivanje EMA je presudan korak za distribuciju vakcina u Evropskoj uniji.

"EMA je započela studiju o Sputnjiku V, koju je razvio ruski nacionalni centar Gamaleja za epidemiologiju i mirkobiologiju", navodi se u saopštenju agencije sa sedištem u Amsterdamu.

Nakon saopštenja EMA, ruske vlasti saopštile da su spremne da obezbede 50 miliona doza za EU.

"Nakon odobrenja EMA, mogli bismo da obezbedimo vakcine za 50 miliona Evropljana od juna 2021. godine", rekao je Kiril Dmitrijev, direktor Ruskog direktnog investicionog fonda, koji je dorineo razvoju vakcine protiv koronavirusa.

EK: Ne pregovaramo s Rusijom o kupovini vakcina

Evropska komisija saopštila je danas da se sa Rusijom ne pregovara o kupovini njene vakcine protiv korona virusa Sputnjik V.

"U ovom trenutku ne razgovara se ni o mogućnosti da vakcina Sputnjik bude integrisana u naš sistem imunizacije", rekao je portparol EU, prenosi Rojters.

Ta izjava je usledila nekoliko sati nakon što je Evropska agencija za lekove saopštila da je počela ekspertizu ruske vakcine, nakon čega bi ona mogla da bude odobrena za upotrebu u 27 članica Evropske unije.

"I ukoliko ta vakcina bude odobrena u Evropskoj uniji na osnovu pozitivnog mišljenja Agencije za lekove, to ne znači da Evropska komisija ima obavezu da je uključi u svoj sistem imunizacije", rekao je predstavnik za medije EK.

Ruska vakcina je već počela da se koristi, ili je u toku procedura njenog odobravanja, u tri članice Evropske unije – Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Izvor: Beta-AFP, Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article