EMA: AstraZeneka vakcina ne nosi poseban rizik, analize se nastavljaju

Stručnjaci koji istražuju moguće veze antikovid vakcine Astrazeneke i krvnih ugrušaka, nisu našli specifične faktore rizika, uključujući i rezultate istraživanja prema starosti, ali nastavljaju analizu, saopštila je danas Evropska agencija za lekove (EMA).

Vakcinacija AstraZeneka, Beogradski sajam / Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija AstraZeneka, Beogradski sajam / Foto: Srđan Ilić

"Za sada ispitivanja nisu identifikovala specifične faktore rizika kao što je starost, rod ili medicinska istorija koje uključuju probleme krvnih ugrušaka za te vrlo retke slučajeve" naznačene kao komplikacije nastale kod osoba vakcinisanih preparatom Astrazeneke, navodi se u saopštenju evropskog regulatornog tela za lekove.

EMA je precizirala da njen odbor za bezbednost treba da objavi "ažurirane preporuke" o toj vakcini posle mesečnog sastanka predviđenog iduće nedelje.

Juče je Nemačka kao i jedan broj drugih zemalja, preporučila da se preparat ne koristi za mlađe osobe posle prijave nekoliko slučajeva problema sa krvnim ugrušcima iako je EMA ranije dala uveravanja da je vakcina sigurna.

"Nikakva uzročna veza sa vakcinom nije dokazana, ali je moguće i u toku su dodatne analize", navodi se u saopštenju.

Evropsko regulatorno telo ponovilo je svoje mišljenje izdato 18. marta da su "dobrobiti vakcine u zaštiti osoba od kovida-19, sa povezanim rizicima smrti i hospitalizacije, nadmašuju moguće rizike".

Vakcina protiv koronavirusa koju je proizvela farmaceutska kompanija AstraZeneka sada se zove Vakzevria.

Zbog izveštaja o slučajevima krvnih ugrušaka za koje se sumnjalo da su povezani s korišćenjem ove vakcine više država je privremneo suspendovalo njeno korišćenje. Iako je generalna direktorka EMA Emer Kuk je već ranije saopštila da nema indikacija da je stvaranje opasnih krvnih ugrušaka kod nekih osoba koje su primile vakcinu protiv korona virusa kompanije AstraZeneka uzrokovano vakcinacijom, pojedine zemlje i dalje su oprezne u vezi s nastavkom primene ove vakcine.

Izvor: Beta-AFP, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article