Vetropark Krivača. Fotografije: Elnos

U doba kada se moderna energetika suočava sa jednim od najvećih izazova, velikom tranzicijom ka obnovljivim izvorima energije, Elnos Srbija upravo u OIE oblasti postavlja visoke standarde i definiše nove trendove.

Iz ove kompanije poručuju – ovo je vreme oblikovanja energetike budućnosti u kojoj održivost nije opcija, već norma.

Uspesi na OIE terenu

Na granici Rumunije i Srbije, u golubačkom kraju, radi se užurbano. Na terenu od 242 hektara nastaje vetropark Krivača (103 MW), jedan od najvećih aktuelnih zelenih projekata u Srbiji.

Kao deo ovog velikog poduhvata, više od 60 radnika Elnos Srbije gradi elektroenergetske i infrastrukturne objekte koji će omogućiti priključak budućeg vetroparka na 110 kV elektroenergetsku mrežu. Ekipe Elnos Srbije su na ovom sajtu angažovane već dve godine, a na ovom projektu su radili njeni građevinci, a zatim timovi za elektrane, trafostanice, infrastrukturu i dalekovode.

“Imamo jednu od ključnih uloga u izgradnji vetroparka Krivača, a poverena nam je izgradnja dva 110 kV dalekovoda, zatim izgradnja objekta 33/110 kV transformacije VE Krivača, 110 kV priključno-razvodnog postrojenja, te proširenje dve postojeće 110/35 kV trafostanice Veliko Gradište i Neresnica. Angažman na izgradnji vetroparka Kirvača je potvrda naše misije usmerene ka održivoj budućnosti u regiji”, rekao je Miloš Pandilović, tehnički direktor Elnos Srbije, komentarišući strategiju ove kompanije.

Vetropark Krivača, prva srpska vetroelektrana južno od Save i Dunava, nikako nije prva u portfoliju Elnos Srbije.

Ova kompanija je veliku pažnju javnosti privukla za vreme izgradnje najvećeg vetroparka na zapadnom Balkanu, Čibuk 1 (158 MW). Gradeći elektroenergetske elemente koji su danas okosnica ovog vetroparka, oni su potvrdili poziciju ključnog igrača u regionalnoj zelenoj tranziciji.

Ova dva vetroparka su samo deo zelene priče Elnos Srbije. Timovi ove kompanije neprestano rade na širokom spektru hidro-projekata pokazujući time svoju posvećenost sveobuhvatnom pristupu zelenoj tranziciji.

Posebna dostignuća bogatog zelenog miksa Elnos Srbije do sada uključuju modernizaciju hidroelektrane Zvornik (124 MW), revitalizaciju sedam malih hidroelektrana u Zapadnoj Srbiji, a sledeće godine počeće radove na revitalizaciji hidroelektrane Perućica (307 MW) u Crnoj Gori.

“Elnos Srbija je moćna sinergija mladosti i iskustva, a to je kombinacija koja nam daje snagu za uspešno izvođenje najzahtevnijih projekata u elektroenergetici. Naš cilj je da, kroz zajednički rad i inovacije, oblikujemo svetlu energetsku budućnost naše zemlje i celog regiona”, istakao je Pandilović.

2.000 zelenih megavata

Elnos Srbija ponosni je deo Elnos Grupe, koja posluje u 17 država regije i Evrope. Svoju posvećenost održivoj budućnosti ova grupacija je potvrdila kroz svoj impresivan portfolio. Njeni timovi trenutno učestvuju u izgradnji 800 megavata instaliranih kapaciteta iz OIE, a do sada su učestvovali u realizaciji i izgradnji izvanrednih 1200 megavata instaliranih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije.

“Po meri” najvećeg evropskog projekta

Jedan od neverovatnih poslednjih iskoraka kompanija je napravila kao deo High Speed 2, trenutno najvećeg infrastrukturnog poduhvata u Evropi. High Speed 2 je ime buduće železničke pruge za ultrabrze vozove koja će povezivati najveće britanske gradove.

Naime, upravo u elektromontažnoj radionici Enos Srbije u Batajnici, izrađeno je 47 kontejnerskih distributivnih trafostanica koje napajaju velike mašine za bušenje tunela na severozapadu Londona. Svaka trafostanica je napravljena prema specifičnim merama i najvišim standardima High Speed 2 projekta.

Inače, više timova na nivou Elnos Grupe je bilo zaduženo za ukupan posao projektovanja, izrade, isporuke i instalacije svih navedenih kontejnerskih distributivnih trafostanica.

Eksperti za kontaktne mreže

Posebno važan deo inženjeringa ove kompanije je onaj koji je specijalizovan za izgradnju i rekonstrukciju kontaktnih mreža, kako železničkih, tako i tramvajskih/trolejbuskih. Ovo je jedna od retkih kompanija u regionu koja projekte iz oblasti kontaktnih mreža može realizovati po sistemu “ključ u ruke”. Trenutno, ovaj tim radi više važnih projekata iz oblasti kontaktnih mreža u Srbiji, a posebno se istakao svojim radom u okviru revitalizacije železničke pruge Jajinci – Mala Krsna, ključnom segmentu međunarodnog železničkog koridora 10. Sa desetinama uspešno realizovanih projekata, poput rekonstrukcije deonice Gilje-Ćuprija-Paraćin i tramvajske mreže na Trgu Slavija i Zelenom bulevaru, Elnos Srbija potvrđuje svoju stručnost.

Originalni tekst