Elez izručen BiH, na sarajevski aerodrom prebačen helikopterom MUP-a Srbije

Darko Elez večeras je izručen Bosni i Hercegovini iz Srbije, u kojoj je uhapšen u decembru prošle godine.

Hapšenje, policija, ilustracija / Foto: Insajder
Hapšenje, policija, ilustracija / Foto: Insajder

Uz jake mere obezbeđenja i veliki broj policajaca raspoređenih na sarajevskom aerodromu i duž međuentitetske linije, Elez je oko 18.30 časova helikopterom prebačen na sarajevski aerodrom.

Na aerodrom su sletela dva helikoptera MUP-a Srbije, odakle bi Elez trebalo da bude prevezen u Tužilaštvo BiH, objavili su sarajevski mediji.

Duško Tomić, Elezov advokat, rekao je novinskoj agenciji Srna da će njegov klijent po izručenju biti saslušan u Tužilaštvu u prisustvu svog branioca.

Dodao je da bi sutra u popodnevnim časovima Elez trebalo da se izjasni o krivici.

Sud BiH je na svojoj stranici objavio da je ročište Darku Elezu zakazano ujutro u 9.00 časova u predmetu za organizovani kriminal.

Tužilaštvo BiH je protiv Eleza podiglo optužnicu u predmetu poznatom kao "Lutka".

Elez se tereti za teška krivična dela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaji ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i ostala krivična dela na području Istočnog Sarajeva i BiH.

BiH je od Srbije tražila izručenje Eleza, koji ima dvojno državljanstvo, radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred Sudom BiH zbog krivičnog dela organizovanog kriminala.

Elez je bio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gde živi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Apelacioni sud u Beogradu je polovinom februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza BiH.

Mediji u Srbiji pominju Eleza i kao saradnika nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article