Elektromreža Srbije platila 6,9 miliona evra dodatnih pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema

Elektromreža Srbije (EMS) danas je saopštila da je dodatnih pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) platila oko 6,9 miliona evra, odnosno po prosečnoj ceni od 0,9493 evra po akciji.

Struja, ilustracija Foto: Pixabay
Struja, ilustracija Foto: Pixabay

Vlada Srbije je dala odobrenje EMS-u da juče na Montenegroberzi kupi novi paket akcija CGES-a koje su bile u vlasništvu malih akcionara, i tako postane vlasnik 15 procenata akcija te kompanije.

EMS je ušao u vlasničku strukturu CGES-a u decembru 2015. godine kupivši 10 odsto akcija.

"Кupovina dodatnih akcija CGES-a u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdanu investiciju u uspešno privredno društvo koje obavlja istovrsnu delatnost kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta. EMS ostvaruje srazmerno pravo na dividendu, od čega se očekuje finansijska dobit", navodi se u saopštenju EMS-a.

Dodaje se da EMS intenzivno sprovodi investicione aktivnosti na teritoriji Srbije i uporedo s tim radi na jačanju svojih prenosnih interkonektivnih kapaciteta.

Ta kompanija u Srbiji gradi strateški značajan projekat Transbalkanski koridor za prenos električne energije, a izmedju Crne Gore i Italije položen je i pušten u rad pomorski kabl koji je sastavni deo tog koridora.

"Кupovina dodatnog paketa akcija deo je EMS-ovog strateškog opredeljenja da aktivno učestvuje u jačanju panevropske povezanosti zemalja istočnog i zapadnog bloka, kao i u stvaranju i jačanju baze za razvoj evropskog tržišta električne energije. Na ovaj način EMS učvršćuje svoju poziciju regionalnog lidera", ističe se u kompanijskom saopštenju.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article