NA društvenim mrežama se ove nedelje deli jedan mem u prestonici Kolumbije Bogoti dok se grad bori sa krizom vode.

ЕЛ НИЊО ОГРАНИЧИО УПОТРЕБУ ВОДЕ: Драматични призори из једног од највиших градова на свету (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

To je fotografija Montgomeri Bernsa, zlikovca iz čuvene serije „Simpsonovi“, na kojoj on stoji ispred vrata sa buketom crvenih ruža i kutijom čokolade u obliku srca.

– Video sam da se tvoj red za racionalizaciju vode razlikuje od mog – govori gospodin Berns na fotografiji smeškajući se.

Ovaj mem pokazuje dozu crnog humora među nekim stanovnicima Bogote nakon što je grad u ponedeljak objavio da bi stanovnici morali da ograniče upotrebu vode jer suša, koju podstiče El Ninjo, gura rezervoare prema rekordno niskim nivoima.

Ovo pravilo stupilo je na snagu u utorak ujutru. Bogota i desetine okolnih gradova podeljeni su u devet različitih zona sa isključenom tekućom vodom za domaćinstvo na 24 sata u svakoj zoni na rotaciji koja će se resetovati svakih 10 dana. Ova mera će pogoditi oko devet miliona ljudi.

Postoje planovi za vanredne situacije kako bi se osiguralo da škole i bolnice imaju kontinuirano snabdevanje, saopštile su vlasti.

Ali, kao što sugeriše mem iz Simpsonovih, neki stanovnici se pitaju da li će možda morati da počnu da se druže sa prijateljima širom grada da bi dobili vodu za piće.

Ova mera je deo hitnog plana koji je uvela kolumbijska vlada i gradonačelnik nakon što su rezervoari dostigli „istorijski niske“ nivoe.

Rezervoaru Čuza i San Rafael, deo sistema Čingaza koji obezbeđuje 70 odsto pijaće vode u gradu, posebno su u kritičnim pozicijama, rekle su gradske vlasti.

– Nemojmo trošiti ni kap vode u Bogoti u ovom trenutku – rekao je gradonačelnik Karlos Fernando Galan na konferenciji za novinare u ponedeljak, dodajući, „to će nam pomoći da se ova ograničenja brže ukinu ili smanje“.

Galan je pozvao na „promenu ponašanja koja je održiva tokom vremena i garantuje da je vode dovoljno za sve“, dodajući da su kapaciteti nekih rezervoara manji od 20% u poređenju sa istorijskim prosecima za ovo doba godine.

Za gradove u Latinskoj Americi nije ništa neobično da se suočavaju sa krizom vode. Bogota se pridružuje Meksiko Sitiju na svom severozapadu, koji bi takođe mogao da bude na ivici da ostane bez vode, jer kombinacija klimatskih promena, El Ninja, geografije i brzog urbanog razvoja stvara ogroman pritisak na njegove vodne resurse.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, ovo je prvi put u skorijoj istoriji da je Bogota primorana da uvede restrikcije vode, prenosi CNN.

Od prošle godine grad se suočio sa dugim sušnim periodom zbog uticaja El Ninja, prema lokalnim vlastima.

El Ninjo je prirodni klimatski obrazac koji potiče iz Tihog okeana duž ekvatora i utiče na vremenske prilike širom sveta. U Kolumbiji je to podstaklo više temperature i manje padavine.

U zemlji tako politički podeljenoj kao što je Kolumbija, hitnost rešavanja El Ninja je retka tačka konsenzusa. Vlada je u januaru izdala uredbu o prirodnim katastrofama kako bi mobilisala resurse u nastojanju da se izbori sa njenim razornim posledicama, uključujući požare i nedostatak vode.

Foto: Tanjug/AP

Kako globalno zagrevanje čini ekstremne vremenske prilike kao što su toplotni talasi i suša češćima i ozbiljnijim, stručnjaci upozoravaju da će se stres na vodovodne sisteme u gradovima samo povećati.

Sarmiento, ekolog, rekao je za CNN da, iako je teško predvideti kako će se klima razvijati u narednim godinama, i grad i zemlja u širem smislu moraju biti bolje pripremljeni za buduće krize mnogo većeg obima.

– U ovakvim trenucima svi se fokusiraju na individualnu upotrebu, poput ograničavanja tuširanja – rekao je on.

Ali pitanje je mnogo veće, dodao je, posebno u Bogoti koja je takođe jedna od najprometnijih industrijskih oblasti Kolumbije.

– Moramo da razmislimo o našoj upotrebi vode kao društvo – zaključio je on.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst