Građani Ekvadora danas glasaju na referendumu da li naftne kompanije mogu da nastave da buše naftu u nacionalnom parku Jasuni, prenosi Si-En-En (SNN).

Višedecenijska borba za očuvanje nacionalnog parka je počela kada je bivši predsednik Rafael Korea predložio međunarodnoj zajednici da Ekvadoru da 3,6 milijardi dolara da ostavi Jasuni netaknut.

Ustavni sud zemlje je u maju odobrio da se glasanje održi zajedno sa predstojećim izborima.

Park obuhvata oko milion hektara na mestu gde se spajaju Amazon, Andi i Zemljin ekvator. Samo jedan hektar zemlje u Jasuniju navodno sadrži više životinjskih vrsta nego cela Evropa i više vrsta drveća nego što ih ima u celoj Severnoj Americi.

Rezultat referenduma verovatno će biti od velikog značaja za budućnost ekonomije Ekvadora. Pristalice koje žele da nastave bušenje veruju da bi gubitak prihoda od izvlačenja nafte bio katastrofalan.

„Izvlačimo 55.000 barela dnevno, to je 20 miliona barela godišnje“, rekao je ministar energetike Fernando Santos u intervjuu na lokalnom radiju.

„Sa 60 dolara po barelu to je 1,2 milijarde dolara (oko 1,1 milijarde evra) prihoda za državu“, dodao je on. „Prekid bušenja bi mogao da nanese ogromnu štetu zemlji“, rekao je on.

Originalni tekst