Najmanje jedan pripadnik Narodnog fronta za mobilizaciju, proiranske milicije koja se nalazi u sastavu iračkih oružanih snaga, je poginuo, dok je desetak ranjeno u napadu neidentifikovanih aviona na bazu ovih snaga kod Bagdada, javljaju mediji u Iraku.

Kako prenosi RTS, iz iračke milicije su, odmah, za napad optužili Amerikance, koji su, jednako brzo, odgovorili da  njihove ”koalicione snage u Iraku nemaju nikakve veze sa ovom akcijom”.

Odmah zatim, umešanost u ovaj napad negirale su i vlasti u Jerusalimu, a proiranske milicije su najavile osvetu ”bilo kome ko se usudio da pokrene ovakav napad”.

Narodni front za mobilizaciju, koji broji oko 200.000 boraca je, tokom prvih meseci rata u Pojasu Gaze, u 107 navrata napadao baze u kojima se nalaze američki vojnici, ali su akcije prestale kada je Pentagon zapretio žestokim protivudarima.

Izraelske vlasti se, za sada, nisu oglašavale o ovom napadu, ali su oficiri iračkog ratnog vazduhoplovstva naveli da su letelice, koje su ispalile projektile na bazu proiranske milicije, najverovatnije doletele iz pravca Jordana.

Vođa iračkog Narodnog fronta za mobilizaciju Abu Fadak el Muhamadavi je, rame uz rame sa prvim čovekom palestinskog Islamskog džihada Zijadom el Zahalehom u Teheranu prisustvovao sahrani trojice generala Revolucionarne garde ubijenih u izraelskom napadu na konzulat u Damasku.

Abu Fadak, koga je iranska novinska agencija Tasnim opisala kao lidera 200.000 boraca u Iraku, navodno je obećao da će njegove snage poneti deo tereta osvete Izraelcima.

Skladišta municije Abu Fadakovih snaga kod Bagdada eksplodirala su svega dan pošto su izraelski avioni sa tri projektila uništili radar iranskih protivvazdušnih snaga, raspoređenih kod Isfahana kako bi štitili tamošnje nuklearno postrojenje.

Iran je, pak, objavio da je vojna baza u Isfahanu napadnuta dronovima lansiranim sa lokacije unutar Irana, zbog čega nema nameru da pokreće novi osvetnički napad protiv Izraela.

Tokom prvog direktnog napada Irana na Izrael, 13. aprila, na dve izraelske vazduhoplovne baze lansirano je nekoliko stotina projektila i bespilotnih letelica, od kojih je nekoliko uspelo da probije odbranu i ošteti pistu i transportni avion C-130 ”herkules”.

Sjedinjene Američke Države, čije su se diplomate silno trudile da obe strane ubede da obustave talas osvetničkih napada, su posle izraelske akcije u Iranu ocenile da su ovakve operacije okončane.

Irački premijer Mohamed Šia el Sudani se već nedelju dana nalazi u Vašingtonu, gde je od američkih zvaničnika zatražio da izvrše pritisak na Izrael kako bi se okončao rat u Pojasu Gaze.

Post Views: 3

Originalni tekst