EKSPERTI očekuju da će kineski privredni rast usporiti u narednoj godini na 4,6 odsto zbog pada tržišta nekretnina i stagnacije potrošnje nakon predviđenog rasta od 5,2 odsto u 2023. godini.

ЕКСПЕРТИ ОЧЕКУЈУ: Успоравање привредног раста Кине на 4,6 одсто у 2024. години

Foto: Printskrin/Jutjub/ xuxiaopang

Ukupno 23 od 25 anketiranih ekonomista očekuje da će ovogodišji ekonomski rast Kine biti oko 5 odsto, što je zvaničan cilj Pekinga, prenosi japanski list Nikei.

Kineska ekonomija uprkos problemima raste dobrim tempom zbog efekta niske baze od prošle godine, smatraju stručnjaci.

Azijska zemlja bila podvrgnuta strogim karantinskim merama u vezi sa pandemijom virusa korona tomom većeg dela prošle godine.

Agencija S&P takođe predviđa da će kineska privreda rasti za 4,6 odsto u 2024. godini, ali napominje da je moguć scenario u kojem će BDP porasti za samo 2,9 odsto.

Konačan rezultat će zavisiti od razvoja situacije u kineskom sektoru nekretnina, dodao je S&P, preneli su mediji.

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora - Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora – Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

PUNIH 90 dana prošlo je od tragedije u Banjskoj, 24. septembra, kada su u sukobu sa takozvanom kosovskom policijom stradala trojica Srba – Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, Igor Milenković (50) i Bojan Mijailović (30) iz Leposavića. Stefan, Igor i Bojan sahranjeni su nakon šest dana agonije kroz koje su prošle njihove porodice. Međutim, njihova agonija tog dana nije završena – tri meseca kasnije, oni i dalje ne znaju kako su stradali njihovi najmiliji – rezultata obdukcije ubijenih Srba još uvek nema, a nema ni naznaka da će ih uskoro biti.

27. 12. 2023. u 07: 00

Originalni tekst