Ekipi RTS zvanično zabranjen ulazak na Kosovo; Petković: Obavešten Brisel

18.02.2021 16:41

Posle četiri dana čekanja na administrativnom prelazu Jarinje, ekipi RTS-a je zvanično saopšteno da ne mogu da uđu na Кosovo, uz obrazloženje da nisu dostavili zahtev oficiru za vezu Dejanu Pavićeviću. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković negirao je da novinari imaju obavezu da se najave kako bi prešli u južnu pokrajinu, navodeći da je o zabrani "obavestio i Brisel".

Protest novinara sa Kosova, Foto: UNS
Protest novinara sa Kosova, Foto: UNS

Urednica RTS Svetlana Vukmirović je izjavila danas da je "sa oficirom za vezu u stalnom kontaktu još od ponedeljka", kao i da je to "smešan izgovor, pošto pravilo o najavama ulaska u južnu pokrajinu 72 sata ranije važi za državnike, a ne za medijske radnike".

Kako je javila RTS, ekipa emisije "Pravo na sutra", o životu na Кosovu i Metohiji, a kojoj prelazak nije dozvoljen na prelazu Jarinje, vratiće se za Beograd.

Petković: Zabrana ulaska ekipi RTS-a na Kosovo – primer samovolje Prištine

Odluka vlasti u Prištini da ekipi Radio-Televizije Srbije zabrani ulazak na Kosovo, "flagrantan je primer samovolje i nepoštovanja osnovnih ljudskih prava i sporazuma postignutih u Briselu", ocenila je danas Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, naveo je da je o zabrani "obavestio i Brisel" i da "očekuje promptnu reakciju u zaštiti prava medija na slobodno izveštavanje i slobodu kretanja, što su osnovne civilizacijske vrednosti i demokratski postulati na kojima počiva i sama Evropska unija".

On je istakao da novinari nemaju obavezu da se najave kako bi prešli u južnu pokrajinu, kao i da je sve vreme bio u kontaktu sa ekipom RTS-a.

Ranije danas i Srpska lista je pozvala predstavnike međunarodne zajednice i novinarskih udruženja da "najhitnije" reaguju povodom odluke vlasti u Prištini da televizijskim ekipama iz centralne Srbije zabrani ulaz na Kosovo i Metohiju.

Uz podsećanje da je prethodnih nekoliko dana novinarima Radio televizije Srbije, Pinka i RTV Kraljevo onemogućeno da uđu na Kosovo, iz Srpske liste su ocenili da Priština takvim postupcima "krši pravo novinara na slobodu kretanja ali i pravo na rad i slobodu izveštavanja".

"Apsolutno nije slučajno što se zabranjuje ulazak ekipi RTS koja izradjuje emisije 'Pravo na sutra' koja na vrlo odgovoran i profesionalan način dokumentuje protivzakonito ponašanje kosovskih institucija kojima očigledno smeta da se javnosti predstavi istina o institucionalnom pritisku kojem su izloženi Srbi na ovim prostorima", naveli su iz Srpske liste.

Novinari sa Kosova i i predstavnici UNS-ovog ogranka na Kosovu – Društva novinara Kosova i Metohije održali su juče na administrativnom prelazu Jarinje protest zbog zadržavanja ekipe Radio-televizije Srbije, kojima policija već treći dan ne dozvoljava da uđu na Kosovo.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article