EK predložila uvođenje kovid sertifikata, članice obavezne da prihvate vakcine koje je odobrila EMA, o neodobrenim odlučuju same države

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je Komisija predložila uvođenje "zelenog digitalnog sertifikata" koji pokazuje da je osoba vakcinisana, negativno testirana na kovid-19 ili preležala koronavirus i ima antitela i da će to pomoći državama Evropske unije da povrate slobodu kretanja "na bezbedan način".

Ursula fon der Lajen / Foto: Twitter @vonderleyen
Ursula fon der Lajen / Foto: Twitter @vonderleyen

Evropski komesar za pravosuđe Didie Renders rekao je da će biti obaveza država članica da prihvate sertifikat za vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), a da za one koje nije odobrila EMA same države članice će morati da urede da li ih prihvataju.

On je rekao da će sertifikat sadržati ime vakcine, dozu i datum vakcinacije i da li ih je odobrila EMA.

Renders je na konferenciji za novinare rekao da će ta mera trajati dok traje pandemija i da je u sertifikatu ostavljena mogućnost i za ljude koji još čekaju vakcinu ili ne žele da se vakcinišu, da sebi obezbede način za putovanje i da je namera da sertifikati budu spremni do leta.

Sertifikat će biti digitalni, ali će moći da se dobije i u papirnoj formi.

Portparol EK: Kovid sertifikati namenjeni za putovanja unutar EU

Ključni elementi predloga Evropske komisije su da će digitalni zeleni sertifikat biti dostupan svim građanima EU, da će se poštovati nediskriminacija i da će sadržati samo neophodne informacije.

Sertifikati će biti u digitalnoj formi ili na papiru i u oba slučaja će imati QR kod koji sadrži neophodne informacije, kao i digitalni potpis kako bi se osigurala autentičnost.

Ističe se i da će sertifikati biti besplatni i na zvaničnim jezicima ili jezicima zemalja koje ih izdaju i engleskom.

Dalje se navodi da je Komisija, kako bi se izbegla diskriminacija nevakcinisanih, predložila da sertifikati ne budu samo o vakcinaciji, već i za ljude koji su se testirali na kovid-19 ili ga preležali.

Govoreći o vakcinama u EU, predsednica EK rekla je da je početak bio težak, ali da je sada ostvaren napredak da je Fajzer dostavio planirane doze – 66 miliona doza u prvom tromesečju, Moderna 10 miliona, ali da je AstraZeneka proizvela i isporučila manje, da je umesto 90 miliona kako je dogovoreno projekcija da će isporučiti 30 miliona doza.

Ursula fon der Lajen je rekla da ako se to dogodi, do kraja marta će EU imati oko 100 miliona vakcina.

Ona je dodala da je odobrena još jedna vakcina i da će se i EU uključiti za vakcinu Džonson i Džonson i da bi u drugom tromesečju ove godine trebalo da se dobije 55 miliona doza vakcine koja se prima u jednoj dozi.

Kako je rekla, u drugom tromesečju planirano je dobijanje 200 miliona doza Fajzera, 35 miliona doza Moderne i 70 miliona doza AstraZeneke.

Ona je dodala da EU ima i dozvolu za izvoz i da je 41 milion doza izvezen u 33 zemlje i da to pokazuje da EU želi međunarodnu saradnju, te dodala da se očekuje reciprocitet, da zemlje u koje EU šalje vakcine, a koje proizvode vakcinu šalju doze u EU.

Upitana o neželjenim dejstvima vakcine AstraZeneka, Ursula fon der Lajen je rekla da će o tome sutra govoriti EMA, ali da ona lično veruje u vakcine.

Izvor: Beta, FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article