Džonson: Britanski soj virusa možda smrtonosniji

Britanski soj koronavirusa koji je zarazniji izgleda je povezan i sa većom stopom smrtnosti, rekao je danas premijer Velike Britanije Boris Džonson.

Boris Džonson Foto: Srđan Ilić
Boris Džonson Foto: Srđan Ilić

"Sada takođe izgleda da postoje dokazi da novi soj, koji je prvi put identifikovan u Londonu i na jugoistoku (Engleske) može biti povezan sa višim nivoom smrtnosti", rekao je Džonson na konferenciji za novinare u Dauning stritu, prenosi agencija Frans pres.
Za muškarce stare oko 60 godina, rizik od smrtnosti je 10 na 1.000 sa koronavirusom, a to se penje na 13 do 14 na 1.000 zaraženih novim sojem virusa, rekao je naučni savetnik britanske vlade Patrik Valens.
Prema tome, izgleda da je novi soj oko 30 odsto smrtonosniji, ali naučnici kažu da su ispitivanja još u preliminarnoj fazi.
Valens je rekao da hoće da naglasi da postoji velika mera neizvesnosti oko tih brojeva, i da mora još da se radi na tome da se preciziraju, ali da je naravno zabrinjavajuće ako je ta varijanta pored toga što je zaraznija još i smrtonosnija.
U velikoj meri je uticaj ovog novog soja doveo do toga da je nacionalna zdravstvena služba pod tako velikim pritiskom, rekao je Džonson.
Studije su već pokazale da taj soj može lakše da se širi od drugih verzija virusa.
Britanski soj virusa se i dalje širi u svetu, i sada je zabeležen u najmanje 60 zemalja i teritorija.
Britanija je zaključala zemlju treći put u nastojanju da suzbije treći talas zaraze, koji se pripisuje ovom novom mnogo zaraznijem soju.
Pokrenuta je masovna kampanja vakcinacije, i 5,4 miliona ljudi dobilo je prvu dozu vakcine, od kojih je 400.000 vakcinisano u poslednja 24 časa, što je rekord.
Efekti zatvaranja su izgleda počeli da se osećaju jer pada broj zaraženih i stopa reprodukcije virusa, stopa R, je takođe u padu. Naučnici koji savetuju vladu procenjuju da je stopa R sada između 0,8 i jedan, a prošle nedelje je bila između 1,2 i 1,3.
Bolnice su, međutim, i dalje pod velikim pritiskom. U svetlu tih elemenata vlada je ponovila savete Britancima da ostanu kod kuće što je moguće više.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article