Beogradski irski festival (BIF), manifestacija koja tradicionalno svakog marta domaćoj publici predstavlja umetnost i kulturu Irske, ove godine biće održan dvanaesti put, od 8. do 18. marta kao Nedelja svetog Patrika u Beogradu.

Tokom deset dana beogradska publika imaće priliku da uživa u selekciji irskih filmova, nagrađivanoj pozorišnoj predstavi, izložbi fotografija, učestvuje u razgovorima sa rediteljima, piscima i novinarima iz Irske, sazna više o ovoj zemlji i njenoj kulturi kroz druženje sa Ircima koji žive u Srbiji.

Jim Sheridan, foto: Beogradski irski festival

Ove godine Beogradski irski festival otvoriće Džim Šeridan (Jim Sheridan), slavni scenarista, producent i reditelj iz Irske, čiji su filmovi imali 16 nominacija za Oskara a kog domaća publika najviše poznaje po filmovima „U ime oca“ i „Moje levo stopalo“ (oba sa Danijelom Dej Luisom u glavnim ulogama).

U petak, 08. marta, 2024. godine Džim Šeridan će otvoriti 12. Beogradski irski festival u zgradi Jugoslovenske kinoteke. 

Ekskluzivan gost Beogradskog irskog festivala je i pozorišna trupa iz Dablina „Fishamble“, .

U Beograd dolaze sa predstavom „Kralj“ („The King“) koja je glavnom glumcu, Petu Kinevanu (Pat Kinevan) donela najprestižniju britansku glumačku nagradu – Nagradu ser Lorens Olivije (Olivier Award). Predstava je prošle godine bila deo čuvenog pozorišnog festivala u Edinburgu (Edinburg Fringe) a nakon Beograda biće igrana u Americi.

Pat Kenevan, The King, foto: Beogradski irski festival

Kinevan na sceni oživljava usamljenika Lutera, nazvanog po Martinu Luteru Kingu, koji se priprema za svoj veliki nastup kao imitator jednog drugog kralja – Elvisa Prislija. Priča govori o predrasudama, borbi za sopstveni izbor u životu i, u najširem smislu, otvara pitanje mentalnog zdravlja savremenog čoveka.

Predstava „Kralj“ biće igrana dva puta, u Bitef teatru, 14. i 15. marta. 

O ostalim programima u okviru Festivala:

Festival otvara „Nedelja irskog filma“ projekcijom Šeridanovog filma „Moje levo stopalo“, koji je Danijelu Del Luisu doneo Oskara za glavnu ulogu. Ove godine BIF ima najbogatiji filmski program do sada. Kroz dve tematske celine biće prikazano čak 15 filmova koji slave živote i dostignuća irskih stvaralaca: velikih filmskih zvezda poput Pitera O`Tula (Peter O`Tool) i Ričarda Harisa (Richard Harris), muzičarke i aktivistkinje Šinejd O`Konor (Sinead O`Connor), kao i savremenih pop ikona, poput Panti Blis, popularne irske drag queen i braniteljke LGBT prava.

Sinead O`Connor, Photo credit: Sheila Rock Photography/Courtesy of SHOWTIME

Gost BIF-a biće i reditelj i pisac Alan Gilsenan, nekadašnji predsednik Irskog filmskog instituta. Publika će moći da vidi njegov film „Duhovi Bagotonije“ („Ghosts of Bagottonia“) koji govori dablinskoj boemskoj četvrti Bagotonija koja je, sredinom prošlog veka, bila mesto okupljanja irskih umetnika, intelektualaca, radikalnih pa i ekscentričnih u izrazu, u odnosu na tadašnju konzervativnu sredinu.

U Beograd, kao gost BIF-a, dolazi i Teo Dorgan (Theo Dorgan) koga nazivaju „najvećim živim pesnikom Irske“. On će čitati svoju poeziju i razgovarati sa publikom u udruženju Krokodil. U saradnji sa organizacijom Literature Ireland i Krokodilom, jedan pisac/spisateljica će biti deo književne rezidencije i mesec dana živeti i pisati u Beogradu.

BIF će predstaviti i izložbu fotografa Džozef Filipa Bevilarda (Joseph Phillip Bevillard) „Irish Travelers“ koja publici prikazuje život irskih nomada, etničke manjne poznate pod imenom irski putnici.

Program BIF-a, kao i uvek, prate žurke u irskim pabovima, zajedničko gledanje ragbi utakmice između Engleske i Irske, kao i Irske i Škotske i druženja sa Ircima koji dugo žive u Beogradu.

BIF, kao i ranijih godina, poziva volontere da se pridruže njihovom timu i učestvuju u organizaciji. Na ovom linku pronađite više informacija o uslovima prijavljivanja.

Zahvaljujemo se medijima na praćenju Festivala svih ovih godina. Na raspolaganju smo vam za sve dodatne informacije u vezi sa određenim sadržajima ili kontaktima sa umetnicima.

Post Views: 15

Originalni tekst