Pregrubo bi bilo reći da živimo u eri pomodarstva. Znate ono priklanjanje trendovima, uklapanje u masu, gubitak svake individualnosti, a sve s ciljem da se bude uspješan i popularan kao neko drugi. Toga je uvijek bilo i uvijek će biti, samo što je to danas možda najlakše uočiti.

Pomenuti fenomen vjerovatno je najupečatljiviji na estradnom nebu. Zaista je teško nabrojati čitavu plejadu pjevačica koje danas orbitiraju estradom, a koje su sve jedna drugoj nalik, sličnih imena i nadimaka, silikonskih ljepotica koje najčešće pjevaju o svojoj fatalnosti i visokom statusu u društvu. Svako i najmanje iskakanja iz tog sivila (čitaj crnila) garantuje skretanje pažnje javnosti na sebe, jer priznaćete “čudaci” su uvijek bar na trenutak bivali u centru pažnje.

To se desilo i Džejli Ramović. Ne zato što je čudak, već zato što se nije uklopila u ustaljeni šablon. Ona je imala i jednu sretnu okolnost koja joj je i pružila šansu da pobjegne od estradnih kalupa, a to je nesvakidašnji pjevački talenat.

Estradna karijera Džejle Ramović nije počela učešćem i pobjedom u “Zvezdama Granda”, ali je to ipak bila najveća prekretnica u istoj, te je zbog nje stekla simpatije publike širom regiona. Prošlo je neko vrijeme od njene, više nego zaslužene pobjede u pomenutom takmičenju, a publika je s nestrpljenjem očekivala da vidi i čuje Džejlu kao ostvarenu pjevačicu. Tada je objavljena pjesma “Ruine” i potvrđena priča o bježanju od kalupa, trendova, standarda. Bez golotinje, bez pretjeranih audio-vizuelnih efekata, bez cirkuzantskih koreografija, bez amoralnih poruka.

Slično je postupila i sada kada je objavila pjesmu „Sparta“. Očekivano, pjesma je vokalno impresivna. Autori teksta i kompozicije su Nemanja Antonić i Kosana Stojić. Pjesma donosi priču jedne disfunkcionalne veze i nesretne ljubavi. Lirski subjekt u pjesmi je djevojka koju guši odnos u kojem se našla, te je smogla snage da se izbori za svoju slobodu. Ovo je moja Sparta – poručuje u pjesmi, jasno aludirajući na bastion snage i neustrašivosti.

Priča koju donosi ova pjesma, koliko god potresna bila, opet je dostojanstvenija od priče o nekoj fatalnoj zavodnici koja vrti nekog bogatog biznismena oko malog prsta ili neke tome slične. Koliko god Džejlina publika bila nestrpljiva da mlada pjevačica objavi neku novu numeru, takvi njeni postupci su opravdani, te imaju jasno utemeljenje. Džejla objavi rijetko, ali objavi kvalitetno. Iako mali, njen opus sačinjen je od vokalno impresivnih pjesama koje donose duboke poruke. Hiperprodukcijo, Džejla ti se nasmijala u lice…

Piše: Ozren T.

Originalni tekst