Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven izjavio je sinoć da je u izraelskom udaru ubijen Marvan Isa, zamenik vođe vojnog krila Hamasa u Pojasu Gaze, koji je pomagao u planiranju napada na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Izrael i Hamas još nisu to potvrdili, a Saliven nije rekao kako su obaveštajci SAD zaključili da je ubijen, a ukoliko to bude potvrđeno, Isa bi bio najviše rangirani pripadnik Hamasa ubijen u Gazi od početka rata.

Izrael je ubio nekoliko lidera Hamasa tokom godina, ali su oni brzo zamenjeni i nije bilo očitog uticaja na operacije organizacije.

Saliven je rekao novinarima u Vašingtonu da je „Isa ubijen u izraelskoj operaciji prošle nedelje“.

On je bio zamenik Muhameda Deifa, vođe vojnog krila Hamasa, za koga je rečeno da je ranije preživeo nekoliko pokušaja ubistava.

Glavni vođa Hamasa u Gazi, za koga se veruje da je organizovao napad 7. oktobra koji je izazvao rat, je Jahja Sinvar.

Smatra se da su i Sinvar i Deif živi i da se kriju u Gazi, a Izrael se zarekao da će ih ubiti.

Izraelski lideri tvrde da je od početka rata ubijeno više od 13.000 boraca Hamasa, ali nisu pružili dokaze za taj podatak.

Ministarstvo zdravlja Gaze je u ponedeljak saopštilo da je najmanje 31.726 Palestinaca ubijeno u izraelskoj ofanzivi od napada palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom na jug Izraela.

To ministarstvo ne pravi razliku između ubijenih civila i boraca, ali tvrdi da je najviše, dve trećine, ubijenih žena i dece.

Post Views: 2

Originalni tekst