Sud u Gnjilanu odredio je meru kućnog pritvora srpskim mladićima Dejanu M. (27) i Aleksandru S. (31) iz Klokota, koje je kosovska policija privela zbog navodnog izazivanja opšte opasnosti, kada se tokom proslave Badnje večeri u porti crkve čulo nekoliko hitaca ispaljenih u vazduh.

Kako je naveo advokat Delević za Kosovo onlajn „sud je odbio zahtev tužilaštva koje je tražilo sudski pritvor“.

„Izrečena je mera od 30 dana kućnog pritvora“, rekao je advokat Delević.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su nakon hapšenja istakli da je jasno da se ovakvim hapšenjima, povezanim sa proslavom Božića, kao najradosnijeg pravoslavnog praznika, Srbima stavlja do znanja da nemaju pravo na svoje praznike.

Kancelarija za KiM je mladićima iz Klokota obezbedila svu besplatnu pravnu pomoć i advokata.

Dejan M. i Aleksandar S. privedeni su pre dva dana u Klokotu jer se tokom proslave Badnje večeri u porti crkve čulo nekoliko hitaca ispaljenih u vazduh, saopštila je Srpska lista.

„Pripadnici Kosovske policije danas su pretresli kuće ove dve porodice, a Dejan i Aleksandar su privedeni. Njima je određeno zadržavanje od 48 sati i Kancelarija za KiM će im obezbediti svu besplatnu pravnu pomoć i advokata”, navela je SL i dodala da je porodice obišao i predsednik privremenog organa opštine Vitina koji im je preneo podršku Kancelarije.

Originalni tekst