Dvojica optuženih u slučaju Jovanjica 1 pušteni iz pritvora

U nastavku suđenje za predmet Jovanjica, organizovanoj kriminalnoj grupi na čijem čelu je Predrag Koluvija, predsednik sudskog veća ukinuo je pritvor dvojici optuženih. Koluvija ostaje u pritvoru ali traži da ga, kako prenosi N1 u ćeliji, ispovedi duhovnik. Predsednik sudskog veća istakao je i da zasad neće biti doneta odluka o spajanju predmeta „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“, što je tužilac juče tražio.

Specijalni sud Foto: Srđan Ilić
Specijalni sud Foto: Srđan Ilić

Dvojicu Koluvijinih saradnika Zdravka Miloševića i Branislava Miljevića, sudija Zoran Ganić pustio je iz pritvora. Međutim, odbio je da se pritvor ukine vlasniku imanja „Jovanjica“ Predragu Koluviji i ostalim optuženima.

Predrag Koluvija tražio je od sudije da ga u pritvoru poseti duhovnik sa Hilandara. Jedan od Kolivijinih branilaca rekao je da je duhovnik već nekoliko dana u Srbiji i da je spreman da uradi PCR test, a da ga Koluvija čeka „kao ozebao Sunce“. Međutim, sudija je na to odgovorio da neće dozvoliti da korona uđe u zatvor.

Na današnjem pretresu saslušana je svedokinja Danijela Stojanović, koja radi u Upravi za zaštitu i priznavanje sorti Ministarstva poljoprivrede. Ona je istakla da su im semena za testiranje dostavljena iz „Superiora“, te da s „Jovanjicom“ nisu imali kontakte. Stojanović je najpre rekla da su na dve lokacije bili zasadi konoplje.

U Bačkom Petrovcu su, kako je rekla, sve biljke imale procenat THC ispod 0,3 procenata, što je dozvoljeno. Sa druge strane, u Somboru su tri sorte konoplje imale različiti procenat THC, odnosno iznad dozvoljenog – neke su imale 0,34, neke 0,71, a pojedine 2,58, rekla je svedokinja.

Na jučerašnjem ročištu koje je odloženo jer se u sudnici nije pojavio nijedan od četvoro advokata prvookrivljenog Predraga Koluvije, zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun predložio je da sudu da se postupci u predmetima „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2“ spoje u jedan, preneo je Birn.

Ovaj predlog izneo je budući da je optužnica „Jovanjica 2“, kojom su osim Predraga Koluvije obuhvaćena još osmorica okrivljenih, među kojima su pripadnici bezbednosnih službi i policije, pre nekoliko dana odlukom Apelacionog suda postala pravosnažna. Kao glavne razloge naveo je ekonomičnost postupka i izbegavanje njegove moguće opstrukcije.

Predsednik sudskog veća danas je istakao da zasad neće biti doneta odluka o spajanju predmeta „Jovanjica 1“ i „Jovanjica 2”.

Kako prenosi N1, odluka o spajanju biće doneta nakon što se održi pripremno ročište u postupku „Jovanjica 2“, kojom su, sem Koluvije, obuhvaćeni pripadnici bezbednosnih službi. Istakao je i da će pripremno ročište biti održano u zakonskom roku, ne precizirajući tačan datum.

Takođe, nakon odluke sudije, zbog odlaska na sahranu, pretres je odložen, a na narednom ročištu saslušaće se tri svedoka.

Dok se čeka odluka o ovom predlogu tužioca, podsećamo da je još krajem 2019. Insajder prvi objavio da je uhapšena grupa sa gazdinstva „Jovanjice“ jer je policija umesto industrijske konoplje, na plantažama gazdinstva za uzgoj organske hrane, pronašla marihuanu. To je Insajderu potvrdilo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Insajder tada otkriva i da je vlasnik Jovanjice imao dozvolu da uzgaja industrijsko konoplje, i to da bi izvozio u zemlje u kojima je marihuana u medicinske svrhe dozvoljena. Zato još više čudi činjenica da ovo gazdinstvo, čije se organsko voće i povrće može kupiti u brojnim radnjama širom Srbije, nije adekvatnije kontrolisano. Sve ove infrormacije koje je objavio Insajder nekoliko dana kasnije potvrđuje i MUP.

Ubrzo, Insajder otkriva i da je poljoprivredno imanje Jovanjica od 2016. dobila najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza. Prema analizi novinara Insajdera, ukupan iznos ovih kredita je 3,9 miliona evra.

U međuvremenu Birn je objavio nezvanične informacije o tome kako je uopšte došlo do otkrivanja plantaža marihune. Naime, kako su preneli Koluvija je prvo zaustavljen sa rotacijom i tom prilikom je pokazao i policijsku značku za koju je ubrzo tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović naveo da je falsifikat navodno izdat 2009. godine. Na pitanje novinara kako je moguće da je Koluvija toliko dugo imao falsifikovanu policijsku ispravu, Stefanović je rekao da se utvrđuju sve okolnosti.

Naknadno, u novogodišnjem intervjuu za Blic predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su u slučaj Jovanjica umešani pojedinci iz MUP-a, BIA i čak i lica iz vojnih struktura koji su, kako je rekao, izdavali lažne legitimacije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal početkom maja 2020. podiže optužnicu protiv Koluvije i još devet osoba povezanih sa tom kompanijom, a optužnica je potvrđena 6. juna.

To je u javnosti poznato kao suđenje za Jovanjicu 1, a optužnica otkriva detalje slučaja – da je Koluvija bio u kontaktu s državnim sekretarom u MUP-u Milosavom Miličkovićem, da je plantaže marihuane obezbeđivala firma bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice kao i da niko nije kontrolisao šta Koluvijina kompanija tamo gaji, iako je policija već imala saznanja da je uključen u proizvodnju droge, a njegov kum pre osam godina uhapšen upravo jer je imao zasad marihuane.

Nekoliko meseci kasnije, u okviru nastavka istrage o poljoprivednom gazdinstvu Jovanjica, prvog jula prošle godine, uhapšeno je još sedam lica, a među njima i policajac Milan Kendija, bivši načelnik Odeljenja za obezbeđenje određenih funkcionera i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova, Zoran Baštovanović, bivši šef odseka za Beograd Odeljenja za korupciju, Radovan Bojović, Alekandar Tošić i Branislav Radovanović, radnici BIA. Ovaj postupak u javnosti je označen kao Jovanjica 2.

Kako je tada saopštilo Tužilaštvo, navedena lica privedena su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge, zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprava i o po nalogu organizatora Predraga Koluvije.

Pre šest dana, optužnica u slučaju Jovanjica 2 postala je pravosnažna.

Zbog izveštavanja o ovom slučaju, kako je prenela televizija N1, reporterki te televizije Jeleni Zorić upućene pretnje ispred Specijalnog suda u Beogradu. Kako su naveli, Zorić je pretnje prijavila najpre Radnoj grupi za bezbednost novinara, a potom i i Upravi kriminalističke policije koja je prijavu prosledila nadležnom Tužilaštvu.

Sam slučaj Jovanjica karakterističan je I po tome što su predstavnici opozicije iznosili optužbe da vlasnika firme Jovanjica kao i samu kompaniju Jovanjica štite predstavnici vlasti koji su to u više navrata demantovali. Izneta je i tvrdnja da je posle hapšenja Koluvija nazvao brata predsednika Srbije Andreja Vučića. Sam Koluvija je to, preko svoje advokatice iz pritvora demantovao, a funkcioner SNS-a Miloš Vučević podneo je i krivičnu prijavu protiv Andreja i Aleksandra Vučića kako bi, kako je tada rečeno, na sudu bilo dokazano da je ovo laž. Početkom 2020. Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) saopštilo je da je utvrđeno da ne postoje osnovi sumnje da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov brat Andrej bili u bilo kakvom kontaktu sa Predragom Koluvijom.

Izvor: Insajder, N1, Birn

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article