POLjSKI predsednik Andžej Duda nije isključio jačanje zaštite poljsko-beloruske granice, ali je dodao da je ona već dobro obezbeđena.

ДУДА О БЕЛОРУСИЈИ ПОСЛЕ ДОЛАСКА ВАГНЕРОВАЦА: Могуће јачање границе, у стратешком коридору борбена група НАТО

Foto: Shutterstock/Ilustracija/AP Photo/Czarek Sokolowski/Vikipedija

Prema njegovim rečima, Poljska je počela da jača granicu sa Belorusijom pre dve godine zbog migracione krize, a sada je njen nivo bezbednosti značajno povećan.

– Ovu granicu, spoljnu granicu EU, mi dobro štitimo – rekao je on u sredu na konferenciji za novinare u Kijevu.

– Naravno, ako postoji potreba, onda će biti dodano ojačana. Ali sada je nivo zaštite veoma visok i profesionalno urađen, ako govorimo o zaštiti granice – rekao je Duda.

Kako je naglasio poljski lider, Poljska je zemlja od strateškog značaja, uzimajući u obzir lokaciju takozvanog koridora Suvalki – dela poljsko-litvanske granice između poljsko-beloruske i poljsko-ruske granice.

– Ovo područje je pod posebnom kontrolom ne samo sa poljske i litvanske strane, već i iz NATO-a. Postoji zajednička borbena grupa NATO-a. Postoji područje kojim patroliraju američke trupe stacionirane u Poljskoj. Ovo je osetljivo i strateški važno mesto, koje već duže vreme ima posebnu zaštitu – rekao je Duda.

Odgovarajući na pitanje o premeštanju Vagnerovaca u Belorusiju, Duda je rekao da grupa od nekoliko hiljada dobro obučenih vojnika sa velikim borbenim iskustvom “predstavlja potencijalnu opasnost”, jer niko ne zna u koje svrhe će služiti.

– Da li će predstavljati pretnju Ukrajini sa severa ili će biti iskorišćeni za održavanje migracionog pritiska na poljskoj i litvanskoj granici, ili će obavljati neke druge zadatke protiv NATO ili Ukrajine. Teško nam je da odgovorimo na ova pitanja sada – istakao je predsednik Poljske.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE “MOSKIT” KRSTAREĆE RAKETE – Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst