FoNetdanas 11:04

DS: Zašto ćuti ministarka prosvete o diskriminaciji romskih đaka u Ripnju? 1Foto: N. Kovačević

Resorni odbor za obrazovanje Demokratske stranke osudio je danas ćutanje ministra prosvete Slavice Đukić Dejanović povodom diskriminaciju dece romskog porekla u osnovnoj školi u Ripnju.

Ustavom Srbije je zagarantovana ranopravnost svih građana, a članom 21. je strogo zabranjena svaka vrsta diskriminacije, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da događaji u Ripnju predstavljaju kršenje Ustava i zakona, a nereagovanje Ministarstva prosvete „poraz za obrazovanje i čitavo društvo“.

Pojedini roditelji su se, bez bilo kakvog drugog povoda, sem rasnog, žalili da je petoro romske dece u jednom odeljenju previše, saopštila je Demokratska stranka.

Umesto da se takva diskriminacija saseče u korenu, produbljena je odlukom da se izvrši nova preraspodela dece, kojom se broj dece romskog porekla u tom odeljenju smanjuje, navodi se u saopštenju.

Konstatuje se da Slavica Đukić Dejanović ćuti i da je država otvorila svojevrsnu Pandorinu kutiju, kojom se danas dozvoljava diskriminacija Roma, a sutra neke druge nacionalne ili etničke grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Društvo

Originalni tekst