Državni tužilac Crne Gore: Sprečene likvidacije u Podgorici i na primorju

Državni tužilac Saša Čađenović rekao je da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) u saradnji sa Upravom policije prethodnih 10 dana sprečilo više likvidacija na primorju i u Podgorici. Kako je pojasnio, sprečena su ubistva na teritoriji Tivta, Budve, Podgorice i Bara, prenosi RTCG.

Hapšenje, policija, ilustracija / Foto: Insajder
Hapšenje, policija, ilustracija / Foto: Insajder

On je na zajedničkoj konferenciji za medije SDT-a i Uprave policije, rekao da su u predmetu "Meta" sprečili delovanje kriminalne organizacije u nameri da likvidiraju najmanje tri osobe.

Jedna osoba je, kako tvrdi on, trebalo 22. januara da bude ubijena u Podgorici, a dve na Aerodromu u Tivtu.

Prema planu ubistva u Podgorici, kako kaže Čađenović, ono je trebalo da bude izvršeno aktiviranjem eksploziva ispod automobila u pokretu i to na semaforu.

"Ovde se radi o istoj kriminalnoj organizaciji, a za pojedina krivična dela prema do sada prikupljenim dokazima, do granice osnovane sumnje je utvrđeno da su neposredni izvršioci, odnosno ova kriminalna organizacija trebalo da dobije i to za delo u Tivtu između 700.000 i 1.300.000 evra, a za delo koje je planirano u Podgorici 500.000 evra, dok je za delo koje je planirano u Baru ovoj kriminalnoj organizaciji trebalo da bude isplaćeno oko 50.000 evra i to samo neposrednim izvršiocima", rekao je Čađenović.

Kako su preneli mediji, SDT je prethodnih dana saslušalo trojicu članova kriminalne grupe, koje je policija uhapsila zbog sumnje da su pripremali ubistvo Beograđanina Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja i Beograđanina Marka Miljkovića.

Specijalni tužilac Saša Čađenović uzeo je izjave od osumnjičenog Radovana Stanišića, Mila Jovanovića i izvesnog Markovića, kojima je nakon toga odredio pritvor do 72 sata, prenose crnogorski mediji. Stanišić, Jovanović i Marković su uhapšeni pre nekoliko dana u akciji policije u Tivtu.

Takođe, mediji prenose da se podgoričanin Janko Vukadinović i još jedna NN osoba, čiji identitet Specijalno državno tužilaštvo u Crnoj Gori još nije utvrdilo, sumnjiče da su formirali novu kriminalnu organizaciju koja je trebalo da ubije Belivuka i Miljkovića. Uhapšeni Stanišić, Jovanović i Marković sumnjiče se da su bili deo te organizacije.

Njihov branilac, advokat Ratko Pantović, rekao je za crnogorske Vijesti da zbog oznake tajnosti može samo da kaže da su njima na teret stavljena tri krivična dela – stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i teško ubistvo u pokušaju na štetu V. B. i M. M.

Belivuk i Miljković su protekle nedelje boravili u Kotoru, a privođeni su u kotorsku policiju na informativni razgovor zajedno sa jednim od vođa kavačkog klana Radojem Zvicerom. Nakon detaljnog pretresa i uzetih izjava policija nije imala elemenata za njihovo zadržavanje, nakon čega su pušteni, prenose crnogorski mediji.

Ko je Veljko Belivuk?

Pažnju javnosti, Belivuk je prvi put privukao 2016. kada je sa Darkom Ristićem napao direktora FK Partizan Miloša Vazuru i pripadnike njegovog obezbeđenja. U krivičnoj prijavi koju je policija podnela protiv Belivuka, navodilo se da su okrivljeni najpre verbalno napali Vazuru dok je dolazio na posao, da bi zatim usledila tuča. Vazura je uspeo da pobegne. Napadači su brutalno pretukli člana obezbeđenja i vozača.

Osumnjičeni su identifikovani preko video-snimaka sa kamera stadiona koji su u javnost pušteni nedugo posle napada.

Na saslušanju u Prvom osnovnom tužilaštvu, Belivuk je priznao da je učestvovao u incidentu. Sa tužilaštvom je sklopio sporazum o priznanju krivičnog dela i osuđen je na godinu dana kućnog zatvora.

Na optuženičku klupu jedan od vođa navijača Partizana seo je i zbog optužbi da je pomagao u ubistvu Vlastimira Miloševića u januaru 2017. godine. Iako je najpre bio označen kao direktni izvršilac ubistva, Belivuk je optužen da je pomogao nepoznatom počiniocu tako što je ukrao tablice sa jednog automobila i stavio ih na onaj koji je korišćen tokom ubistva. Posle dokaznog postupka, oslobođen je odgovornosti.

U trenutku ubistva Miloševića, Belivuk je trebalo da bude u kućnom zatvoru na koji je osuđen zbog prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora FK Partizan. On je, međutim, bio na slobodi pošto presuda nije stupila na snagu.

Belivuk je više puta osuđivan i to za nasilničko ponašanje i nanošenje teških povreda. Bio je prijatelj i najbliži saradnik Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi koji je ubijen u oktobru 2016. godine. Stanković je, inače, bio osuđen kao vođa grupe koja se bavila trgovinom narkotika, ali kaznu nikada nije odslužio.

Prema ranijim istraživanjima Insajdera, objavljenim u serijalu (Ne)moć države protiv vođa i pripadnika najvećih navijačkih grupa policija je podnosila brojne krivične prijave za teška krivična dela, ali zbog nedovoljnih i neadekvatnih reakcija pravosudnog sistema ove prijave uglavnom nisu procesuirane.

Izvor: RTCG, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article