Država protiv radnika (EMISIJA)

Zakoni jasno kažu da zaštita prava radnika ne sme biti prepuštena poslodavcima i da je neophodna aktivna uloga države. Šta se dešava kada država zakaže jasno pokazuje slučaj fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke.

Problem u toj fabrici nadležne institucije ignorisale su godinama sve do 22. marta 2017. kada se u fabričkoj hali obesio radnik. Tek tada javnost Srbije saznaje za činjenicu da vlasnik Goše, slovačka firma ŽOS Trnava, ne plaća plate radnicima ni porez državi skoro pune četiri godine.

Sve što se dešavalo u ovoj fabrici od privatizacije 2007. do tada, kako je otkrilo istraživanje Insajdera emitovano u emisiji “Država protiv radnika”, pokazalo je država nije bila zainteresovana da zaštiti ni budžet ni radnike.

Epidemija koronavirusa kreirala je „novu normalnost“ u kojoj se pored starih jasno vide i brojni novi problemi kada je reč o zaštiti prava radnika. Država na različite načine pomaže poslodavce da bi zadržali radna mesta i prevazišli krizu izazavanu epidemijom, ali će biti neophodno i da prilagodi propise koji se tiču prava zaposlenih jer je koronavirus otkrio neke nove nedostatke.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article