Društvo sudija Srbije: Nije jasno zašto je vlast toliko protiv nezavisnosti sudstva

Društvo sudija Srbije je danas saopštilo da mu "nije jasno" zašto je vlast "toliko protiv nezavisnosti sudstva".

Time su reagovali na izjavu poslanika Srpske napredne stranke (SNS) i člana Visokog saveta sudstva Vladimira Đukanovića koji je danas izjavio u Skupštini Srbije da "pravosuđe ne može biti nezavisno od naroda" a da se "veza sa narodom " ostvaruje preko parlamenta.

Društvo sudija Srbije / Foto: Insajder
Društvo sudija Srbije / Foto: Insajder

Društvo sudija Srbije je međutim navelo da "nezavisnost sudstva ne znači da se sudstvo udaljava od naroda. Naprotiv, nezavisni sudija je bliži narodu, a dalje je od političke vlasti i bilo kojih centara moći".

"Nije jasno zašto je politička vlast koju je izabrao narod toliko protiv nezavisnosti sudstva", ocenilo je Udruženje.

Đukanović je tokom današnje skupštinske rasprave o načinu izbora sudija nekoliko puta ponovio da sudija treba da se "bira jednom zauvek" i da to treba da čini Skupština, kao "sprega između naroda i suda".

On tvrdi da one zemlje koje od Srbije traže da političari ne biraju sudije, nemaju takve zakone i da ni kod njih sudstvo nije nezavisno.

Ponovio je da francuski predsednik deklarativno predlaže sudije, a da bi se "kod nas svi pobunili kada bi se predložilo da to radi i predsednik Srbije".

Đukanović je rekao da ne može Visoki savet sudstva da bude moćniji od Skupštine i da "nije normalno" to što traži Venecijanska komisija Saveta Evrope – "da sudije same sebe biraju".

"Evropa želi da nas dresira i da nas uči kako se vrši velika, a kako mala nužda", rekao je poslanik SNS.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article