Večeras se u Malmeu održava drugo polufinalno veče Evrovizije. U takmičarskom delu nastupilo je 16 pesama, od kojih 10 prolazi u finale. Kako se Srbija u utorak plasirala u dalji krug takmičenja, večerašnji šou možemo mirno da gledamo, dok ostatak Evrope gricka nokte gleda svoje predstavnike.

Večerašnji favoriti su Holandija i Švajcasrka, koji se od izlaska pesama sjajno kotiraju, odmah za njima su Jermenija, Izrael i Grčka. Ali, glasanje je počelo pa još uvek može da se promeni sve.

Pred vama je veoma kratka (pomalo subjektivna) rekapitulacija večerašnjih nastupa.

Malta 

U vatrenom maniru prve večeri otvoreno je i drugo polufinale Evrovizije. Predstavnica Malte, Sara Bonići sa pesmom Loop, u sjajnom trikou, simpatičnog glasa i vrcave pesme, sa sjajnom koreografijom pokupila je simpatije publike.  Ovacije su glasno odjekivale arenom u Malmeu dok je Sara sa svojim plesačima izvodila akrobatske pokrete i uspevala da ostane vokalno sjajna. Naslednica Dženifer Lopez.

Albanija 

Sa Malte smo se odmah preselili  u Albaniju koju je predstavljala pesma nešto sporijeg tempa, ali sjajnog manira. Albanska predstavnica Besa pokušala je u tri minuta da podigne publiku na noge, ali nije joj uspelo nakon sjajnog nastupa Malte. Mlaka i dosadnjikava, nije oduševila publiku.

Grčka

Od Grčke se posle sjajnih folk pesama, posebno posle Kalomire i Sakisa, uvek očekuje mnogo. Ipak, ovog puta je bio baš loš pokušaj balkanskog melosa, ali Grčka predstavnica je uspela da pokupi ovacije publike i čini se, podigne arenu na noge posle nastupa Albanije.

Švajcarska

Nemo je opravdao poziciju favorita koju drži od samog početka. Sjajno se poigrao sa žanrovima, ispreplitao emocije i uspeo da kupi sve. Naizgled jednostavna scenografija upotpunila je doživljaj. Neverovatno je da neko tako mlad istovremeno može tako dobro da peva i pliva u toliko različitih žanrova dok trči, skače i leti po bini.

Češka

Predivna, prezabavna pesma koja osnažuje žene. Sjajan nastup, pevanje, ekscentričan izgled, sve je apsolutno evrovizijski, šteta što se pema ne kotira malo bolje na kladionicama.

Francuska

Francuska najljubavnija pesma i nastup ovogodišnje Evrovizije, ali šta drugo i očekivati od Francuza. Mon amour je predivna baladakoja je već u finalu, ali smo večeras imali priliku da je čujemo premijerno i na tri minuta osetimo kako nas francuski predstavnik Silmane grli najemotivnijim zagrljajem na svetu.

Austrija

Austrijska predstavnica Kaleen sa pesmom „We Will Rave“ je uspela lepo da zagreje atmosferu, ali su i pesma i nastup i kostim već viđeni i dosta izlizani. Dosta je tu dobrih elemenata, ali ne za ovo takmičenje, jer smo sve to već videli.

Danska

Nastup Danske predstavnice jako podseća na scenu iz filma Dune. Nekim nastupima je sasvim dovoljno da izvođač stoji na sceni sam, pomeri ruku nekoliko puta, ima sjajnu scenografiju ili efekte i oduva nastupom. Nastup Danske predstavnice je jedan od tih. Sasvim opravdano je kupila publiku sjajnom pesmom Sand.

Jermenija

Simpatičan nastup u etno maniru, Grupa Ladaniva se sjajno zabavila na sceni u Malmeu.

Letonija

Lepa pesma, ali nažalost najdosadnija večeras, bezličan nastup, iako na kraju veoma emotivan, pevač Dons se rasplakao na kraju.

Španija

Španci imaju toliko kvalitetnu muziku ali svake godine šalju loše pesme na Evroviziju. Sjajan tekst, sjajna poruka, ali standardno za Španiju, nije zanimljivo iako je publika u areni baš dobro reagovala na pesmu.

San Marino

San Marino u nekom nesvakidašnjem maniru. Loš pokušaj nekog crtanog filma sa kosturskim glavama iz 2006. Ni publika ne deluje mnogo oduševljeno.

Gruzija

Gruzija je sa pesmom Firefighter stvarno zapalila scenu u Švedskoj. Sve je gorelo od energije i sjajne atmosfere koju je napravila Gruzijska predstavnica Nutsa. Podseća na nešto što smo već videli i ove i prethodnih godina, ali sa dozom svežine. Solidna pesma i sjajna atmosfera.

Belgija

Belgija neautentična, nastup uz koji napravite pauzu za toalet ili piće. Simpatičan predstavnik i pesma, ali ništa više od toga.

Estonija

Estonija pokušava da koketira sa publikom, zanimljiv i drugačiji nastup, spoj žanrova i tradicije, neobično ali pomalo haotično. Jako upečatljiv i nesvakidašnji pristup i nastup.

Italija

Italija je deo velike petorke koja prolazi direktno u finale. Angelina Mango, jedna od najpopularnijih mladih izvođačica, odnela je ubedljivu pobedu na San Remu i iza sebe ostavila Mahmooda, poznato evrovizijsko lice. Italija je u svom stilu sjajna, pokupila je simpatije čitave Evrope a i dobro se kotira za sada. Spoj latino muzike, popa, sa primesama densa i hip hopa, Italija se sigurno dobro kotira u finalu. Kostimi i scenografija izgledaju dosta jeftino, ali to se ni ne vidi posle ovako sjajnog nastupa.

Izrael

Najkotraverzniji nastup večeras je svakako nastup Izraela. Nepopularno mišljenje, Izrael ima sjajnu i emotivnu baladu, možda jedan od lepših tekstova, a Eden to izvodi na sjajan način. Eden mora da je vežbala za ovaj nastup duplo više od većine izvođača kako bi uspela da ostane dosledna i sjajna uprkos negodovanju publike.

Norveška

Apsolutno u svom gotskom stilu, tipično za Norvešku. Zanimljiv nastup, iako su umeli to norvežani i bolje, sa veoma bizarnim tekstom.

Holandija

Apsolutni hit večeri, ako je sudeći po kladionicama, ovaj nastup se večeras najbolje kotira. Sjajan, zanimljiv, upečatljiv i autentičan, Joost nas je provozao kroz Evropu u tri minuta. Fenomenalan i energičan nastup, presimpatičan izvođač. Joost peva o roditeljima bez kojih je ostao sa 11 godina. Iako deluje smešno, ova pop, fank, dens numera ima veoma emotivnu poruku. Publika je bila u transu tokom ovog fenomenalnog nastupa koji je na najsjajniji mogući način zatvorio takmičarski deo.

A onda je došla Helena Paparizou, otpevala My number one, i ukrala im šou.

Post Views: 26

Originalni tekst