Drugog dana predsedničkih izbora u Rusiji otvorena su biračka mesta, nakon niza incidenata koji su pratili prvi dan glasanja.

Tokom prvog dana glasanja oko 35 odsto glasača je iskoristilo svoje biračko pravo. Prema najnovijim podacima, koji se ažuriraju u realnom vremenu, izlaznost na predsedničkim izborima u Rusiji je oko 36,72 odsto na teritoriji cele zemlje, piše RTS.

Međutim, postoje i rekorderi u glasanju, pa je u pojedinim okruzima na birališta već izašlo više od 60 odsto glasača.

U Moskvi je glasalo oko 37 odsto birača, a više od 80 odsto njih je odlučilo da ne glasa direktno na biračkim mestima, već da elektronski bira svog predsednika.

Prvi rezultati očekuju se u ponedeljak i to će biti preliminarni rezultati, s obzirom da se glasa na više načina.

Prvi put u istoriji Rusi biraju predsednika tri dana, do 17. marta, a 112 miliona birača može da glasa zaokruživanjem listića kao i ranije, elektronski od kuće, kao i elektronski na samim biralištima.

Za mesto šefa države bore se četiri kandidata, među kojima je i aktuelni predsednik Vladimir Putin. Pravo glasa ima 112 miliona građana. Prvi put na predsedničkim izborima glasaju stanovnici Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti. Glasanje traje do sutra uz velike mere bezbednosti.

Juče je zabeleženo nekoliko incidenata. Na pet biračkih mesta je bilo pokušaja da se ubaci boja u glasačke kutije, na nekoliko mesta je bilo pokušaja paljenja biračkih glasačkih kutija. Za takva dela ruski zakoni prepisuju zatvorske kazne do pet godina, prenosi N1.

Ono što karakteriše ove izbore su visoke mere bezbednosti. One su prisutne i na samim biračkim mestima, prolazi se više provera da bi moglo da se pristupi glasanju. Razloga za to svakako ima, s obzirom na to da je od jutra na snazi vazdušna opasnost u nekoliko oblasti.

Sprečan je i jedan pokušaj sabotaže na sibirskoj železnici. Agenti FSB-a priveli su jednog, kako su naveli, agenta ukrajinskih trupa koji je pokušao da izvrši sabotažu.

Veliki broj akreditovanih medija prati ove izbore što iz Rusije što iz inostranstva.

Post Views: 25

Originalni tekst