Huti, koje podržava Iran, preuzeli su odgovornost za eksploziju u centru Tel Aviva, u kojoj je rano jutros poginula najmanje jedna osoba. Izraelske vlasti nisu komentarisale ovaj slučaj.

Prema navodima izraelske vojske, dosadašnja istraga je pokazala da je eksploziju izazvalo oružje koje se spustilo odozgo, ali da nijedna sirena nije bila aktivirana, prenosi The New York Times.

Gradonačelnik Tel Aviva, Ron Huldai, rekao je da je u pitanju bio dron i da je grad u pojačanoj pripravnosti.

„Rat je u toku, težak je i bolan“, rekao je on na društvenim mrežama, misleći na rat Izraela sa Hamasom u Pojasu Gaze.

Portparol Huta Jahja Sarea, rekao je u televizijskoj izjavi da je grupa gađala Tel Aviv i da će nastaviti da radi isto. Koristili su novi dron koji može da prođe pored izraelskih odbrambenih sistema, tako da nije otkriven radarom.

Huti, koji se nalaze u Jemenu, od novembra napadaju brodove na vitalnoj ruti u Crvenom moru kako bi podržali Palestince.

Telo 50-godišnjeg muškarca pronađeno je u jednoj od stambenih zgrada koje su bile pogođene eksplozijom, a radnici hitne pomoći nastavljaju pretragu, navodi se u izjavi Zakija Helera, portparola izraelske nacionalne službe za vanredne situacije.

Muškarac koji je pronađen u svom stanu, imao je povrede od gelera, navodi se u saopštenju policije Tel Aviva.

Policija je saopštila da je 10 ljudi ranjeno i dodala da su „lakše povređeni“. Četvorica od njih su pretrpela traumu, rekla je Roe Klein, bolničarka Nacionalne hitne službe, na video snimku.

Svedoci su rekli da je to bila „veoma jaka eksplozija“ koja je mogla da se čuje kilometrima dalje.

Policija je saopštila da je na eksploziju reagovao veliki broj snaga. Snage bezbednosti izraelske vojske su raspoređene na lice mesta, a vazdušne snage intenzivno patroliraju iznad izraelskog vazdušnog prostora.

Post Views: 27

Originalni tekst