DRI: U Srbiji nedovoljno razvijena usluga lični pratilac deteta

Usluga socijalne zaštite "lični pratilac deteta" u Srbiji još nije dovoljno razvijena, ukazao je danas predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Duško Pejović.

Duško Pejović, DRI Foto: Pres centar UNS
Duško Pejović, DRI Foto: Pres centar UNS

"Iako se broj jedinica lokalne samouprave koje obezbeđuju uslugu lični pratilac deteta iz godine u godinu povećava, još uvek u 2019. godini uslugu nije uspostavilo 47 jedinica lokalnih samouprava, odnosno 33 odsto", rekao je Pejović na predstavljaju izveštaja o svrsishodnosti poslovanja "Obezbeđivanje usluge u oblasti socijalne zaštite – Lični pratilac deteta".

Kako je objasnio, ta usluga je dostupna detetu sa invaliditetom odnosno smetnjama u razvoju, kome je potrebna podrška za zadovoljenje osnovnih potreba u svakodnevnom životu – u kretanju, održavanju lične higijene, hranjenju, oblačenju i komunikaciji sa drugima, pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu.

Najveći broj lokalih samouprava koje nisu uspostavile uslugu "lični pratilac deteta" pripada regionu Južne i Istočne Srbije.

Takođe, uslugu u 29 lokalnih samouprava pružaju nelicencirane organizacije, što po oceni državnih revizora stvara rizik da lični pratioci nisu prošli akreditovane programe obuka i dovodi u pitanje kvalitet pružanja te usluge.

Temom ličnih pratilaca ekipa emisije Male velike priče bavila se u prethodnom periodu. Ukazali smo na problem brojnih porodica dece sa poteškoćama u razvoju kojima država, uprkos zakonu, uskraćuje pravo na ličnog pratioca. Jedna od njih je i porodica malog Đurađa Markovića iz Zaječara.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article